Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åsa Bellander, tf hälso- och sjukvårdschef, tror att det kommer bli tufft att uppfylla Ivos krav Foto: SVT

Hälso- och sjukvårdsdirektören: ”Kommer bli svårt att möta Ivos krav”

Uppdaterad
Publicerad

Region Västernorrland riskerar vite på 15 miljoner kronor om man inte lyckas möta Ivos krav på minst 219 vårdplatser i höst. Något som kommer bli en stor utmaning enligt Åsa Bellander, som är tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör.

– Självklart kommer det bli jättesvårt, säger hon.

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, kräver att Sundsvalls sjukhus måste tillhandahålla minst 219 vårdplatser, exklusive vårdplatserna inom barn-, psykiatri- och kvinnosjukvård, innan 30:e september.

Trots att det är samma antal vårdplatser som regionen själv satt upp som målbild tror tillförordnade hälso- och sjukvårdsdirektören att det kommer att vara en stor utmaning att nå dit i tid.

– Vi är mitt inne i analysarbetet så jag tycker att det är för tidigt att spekulera om vi kommer lyckas eller inte, men självklart kommer det bli jättesvårt, säger Åsa Bellander.

Riskerar vite

Hon pekar på att man under våren haft runt 170 vårdplatser öppna – en följd av bemanningskrisen inom vården – och att det är ett stort hopp upp till 219.

Enligt Bellander håller man bland annat på att analysera regionens lokaler, samt hur och på vilka platser man kan använda de resurser man har tillgodo. Man jobbar även med bemanningsfrågor för att försöka förbättra läget.

Om man inte når Ivos krav riskerar regionen vite på 15 miljoner.

Hör Åsa Bellander berätta vad hon tänker om Ivos krav i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer