Halvautomatiska jaktvapen kan förbjudas

Uppdaterad
Publicerad

I ett förslag från EU-kommissionen föreslås en skärpning av vapendirektivet. Anledningen är terroristattacken i Paris.

I efterdyningarna av terroristattacken i Paris föreslår EU-kommissionen en skärpning av vapendirektivet. Skärpning ska göra det svårare att handla och äga eldvapen inom EU. En del av förslaget handlar om att förbjuda halvautomatiska jaktvapen helt och hållet för privatpersoner.

– Det verkar ganska luddigt vad som gäller kring de halvautomatiska vapnen. Vilka vill de förbjuda. Är det alla eller är det viss magasinkapacitet som gäller. Ett generellt förbud mot halvautomatiska vapen tycker jag känns knepigt, säger jägaren och jaktutbildaren Andreas Fjällström.

Bra i vissa situationer

Ett halvautomatiskt vapen utnyttjar rekylen eller en del av krutgaserna från föregående skott för att ladda en ny patron. En traditionell bössa laddas om genom en mantelrörelse där slutstycket först dras tillbaka, hämtar upp en ny patron och sedan trycks fram igen.

– Jag känner till ett par jägare som föredrar halvautomatiska vapen. Till exempel vid trängda situationer som kan innebära fara för både skytten och hunden. Det är ingen jättestor tidsvinst men i trängda situationer fyller de ett syfte.

Illegala vapen egentliga problemet

Andreas vill istället se att en skärpning av vapendirektivet när det gäller de illegala vapnen som ju också är de vapen som vanligtvis används vid brott.

– Det är ju de illegala vapnen som är det stora problemet. Har vi inte problem med legala vapen som används till brottslighet så blir det ju knepigt att börja i den änden istället för att fokusera mer på de illegala vapnen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer