Handelskammarens oro efter nedlagda flygtrafiken: ”Riskerar att tappa arbetstillfällen”

Uppdaterad
Publicerad

Örnsköldsvik Airport står utan passagerartrafik efter att bolaget Air Leap, som trafikerar flygplatsen, ansökt om företagsrekonstruktion.

Stoppet för flyget oroar Handelskammaren som menar att flyget har en viktig roll i tillväxten.

– Vi riskerar att tappa närmare 1700 arbetstillfällen om inte flygplatsen är kvar i sin funktion, säger Anders Eriksson, regionchef på Handelskammaren Mittsverige.

På måndagen kom beskedet att flygbolaget Air Leap ansöker om företagsrekonstruktion och ställer in all flygverksamhet i Örnsköldsvik. Enligt företaget är det inte längre ekonomiskt försvarbart att driva verksamheten vidare.

– Vi får se vad rekonstruktionen kan ge, säger Robert Gyllroth, vd och flygplatchef i Örnsköldsvik.

”Tillräckligt stort upptagningsområde”

Han konstaterar att coronapandemin slagit hårt mot flygbranschen, men tror på en återhämtning och en återgång till reguljärtrafik på Örnsköldsviks flygplats. Före pandemin hade flygplatsen 34 avgångar i veckan.

– Vi har ett tillräckligt stort upptagningsområde för att vara intressanta för ett bolag.

Internationellt näringsliv

Handelskammaren Mittsverige menar att flygtrafiken är central för industrin och företagen i kommunen.

– I och med det internationella näringsliv som vi har, är vi starkt beroende av den framöver också, säger Anders Eriksson.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.