Inger Bergström, socialchef i Kramfors vill inte kommentera IVO:s beslut utan hänvisar till sekretess i det enskilda ärendet. Foto: SVT

Handfängsel och tvångsåtgärder på LSS-boende

Publicerad

En person på ett LSS-boende i Kramfors kommun har utsatts för återkommande tvångs- och begränsningsåtgärder, enligt Inspektionen för vård och omsorg, IVO som nu kritiserar kommunens agerande,

Om inte Kramfors kommun omedelbart upphör med detta, hotar IVO med vite om 1 000 000 kronor.

Missförhållandet på LSS-boendet i Kramfors upptäcktes av IVOs inspektörer i november 2020. Enligt deras bedömning har brukaren återkommande utsatts för otillåtna tvångsåtgärder som fasthållning och handfängsel.

IVO menar vidare att kommunen allvarligt brutit mot sin skyldighet att ge brukaren goda levnadsvillkor, trygghet och säkerhet. Det saknas också en plan för ett permanent boende för brukaren.

Bristande kompetens

I sin redovisning till IVO efter första tillsynen, medger Kramfors kommun att personalens kompetens är otillräcklig. Och att brukaren även fortsättningsvis har försetts med handfängsel och hållits fast.

Sedan dess har kommunen sett till att personalen fått ytterligare utbildning och en metodhandledare har anställts. Trots det har tvångsåtgärderna fortsatt, visar det sig vid IVOs andra tillsyn i januari i år.

Hot om vite

Därför beslutar IVO om vite på 1 000 000 kronor om kommunen inte omedelbart upphör med tvångsåtgärderna.

LSS, Lagen om stöd och service, ger inte stöd för att använda tvångsåtgärder mot brukare, påpekar IVO.

Inger Bergström, Socialchef vid Kramfors kommun avböjer en kommentar med hänvisning till sekretess i det enskilda ärendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.