Foto: SVT/Anna Quayle

Här är labbet där sågspån blir till flygbränsle

Uppdaterad
Publicerad

Forskare i Örnsköldsvik blickar mot en fossilfri flygtrafik – med hjälp av olja från jästsvampar.

– Konceptet bygger på att vi använder såg- eller kutterspån, som inte har något stort värde i dag och det finns mycket av i Sverige, säger Björn Alriksson, gruppchef på Rise Processum i Örnsköldsvik.

Hör mer om hur processen går till här:

Enligt Björn Alriksson finns kapaciteten att förse hela det svenska inrikesflyget med den här typen av flygbränsle. Än så länge odlas dock svampen i liten skala i labbmiljö.

Hur stor är möjligheten att producera det här i större skala?

– Det finns goda möjligheter. De här tekniska stegen finns redan i stor skala, så vi tror inte det är där skon klämmer. Utmaningen blir att göra det här på ett kostnadseffektivt sätt, både ekonomiskt och miljömässigt, säger Björn Alriksson.

Biobränslen för minskade utsläpp

Det forskas såväl internationell som på flera håll i Sverige kring biobänsle för flyg och fossilfria flygtransporter. Energimyndigheten gav i höstas, på uppdrag av regeringen, stöd till 11 projekt – däribland det i Örnsköldsvik.

Vad ser du för potential i det här projektet?

– Vi måste utgå från vad vi har här i Sverige – mycket skog och stor skogsindustri som det kommer mycket rester ifrån som är underutnyttjade idag, säger Björn Alriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.