Det är det inringade området i Sundsvalls västra delar det handlar om. Till höger syns Idrottsparken och i vänstra hörnet av bilden syns Sporthallen och Himlabadet.

Här byggs 700 nya lägenheter i centrala Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

Fem år har det tagit – men nu är första delen av detaljplanen klar som möjliggör bygget av totalt runt 700 nya lägenheter i centrala Sundsvall. Byggstart blir det tidigast nästa år.

Området det handlar om ligger mellan Idrottsparken och Sporthallen i de västra delarna av Sundsvalls centrum. Det är i dag till största delen en grusplan som i huvudsak används som parkeringsyta. Tidigare låg här en bilhall.

Kommunfullmäktige klubbade under måndagen igenom  ärendet som tidigare återremitterats av oppositionen. Allt som allt har projeket Alliero beretts i fem år, men nu fick alltså den politiska majoriteten med S, C och V klartecken av fullmäktige – vart fall den första detaljplanen för området.

Saneringsarbetet av marken kan eventuellt påbörjas redan senare i år, och tidigast 2022 – beroende på intresset från byggherrar och inte minst från marknaden – kan bygget starta.

Tre kvarter

Omkring 700 lägenheter i tre kvarter ska byggas, med butikslokaler i bottenplan. Det finns också planer på ytterligare expansion av området med bland annat bygget av en ny multiarena, men det ingår inte i beslutet som klubbades igenom under måndagen.

– Sundsvall växer och vi i den politiska majoriteten siktar högt och med framtidstro. Till 2030 har vi satt målet att Sundsvall ska ha 5000 nya jobb. Det förutsätter möjligheten till trivsamma bostäder i en attraktiv stad, säger Anders Hedenius (S), ordförande i stadsbyggnadsnämnden i Sundsvall i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.