Foto: SVT

Har inte sökt bygglov i Utansjö

Uppdaterad
Publicerad

Bolaget som äger Ocean Gala har inte sökt bygglov för att bedriva något boende i Utansjö. Frågan är om de behöver det.

Företaget som äger båten drog tidigare i år tillbaka den ansökan om tidsbegränsat bygglov för anläggningsboende som man sökt i Härnösands hamn.

– Vi kom inte så långt i handläggningen så att det blev något beslut, säger bygglovhandläggaren Thomas Lindström på Härnösands kommun.

Inget svar i lagstiftningen

När det gäller Utansjö Hamn, som också ligger i Härnösands kommun, har företaget inte sökt bygglov. Men frågan är om det behövs. Det finns enligt Thomas Lindström ingen tydlig riktlinje i lagstiftningen som reglerar när det blir ett permanent boende. Så frågan är om de skulle kunna bedriva ett boende under en tid, utan att få bygglov.

– Det är en intressant fråga som jag inte har något svar på. Naturligtvis får man lägga till med en båt och ha passagerare ombord, säger Thomas Lindström.

Kan öppna tillsynsärende

Men om det skulle visa sig att man lägger till och startar asylboende så kommer kommunen att agera.

– Då skulle vi öppna ett tillsynsärende, säger Thomas Lindström.

Oklart när båtplatsen är permanent

Det finns rättsfall som reglerar hur länge man tex får stå med sin husvagn på ett och samma ställe, utan bygglov.

– Står man mycket längre än en normal semesterperiod så kan det betraktas som permanent. Men vad som gäller för ett fartyg kan jag inte svara på säger Thomas Lindström på kommunen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Asylbåtens krokiga färd

Mer i ämnet