Foto: Anna Beijron SVT

Här träffar 104-åriga Tora barn och barnbarn igen

Uppdaterad
Publicerad

Samma dag som Tora Eriksson fyllde 104 år ställde Härnösands kommun i ordning en mötesplats för äldre och anhöriga vid Koltrastens äldreboende.

Hon har varit med om tre krig säger hon. Första och andra världskriget och nu kampen mot coronaviruset. 104-årsdagen firade Tora Eriksson med tårta och ett efterlängtat besök från barn och barnbarn.

– Det är väldigt betydelsefullt, säger hon och berömmer kommunens initativ. 

Coronaviruset i Västernorrland

Efterlängtat möte

Den pågående pandemin är en prövning på många sätt. Äldre och deras anhöriga har inte fått träffas på länge så nu försöker Härnösands kommun skapa säkra mötesplatser vid sina äldreboenden.

– Vi har inte träffats sedan i mars och annars brukar jag träffa henne flera gånger i veckan, säger Birgitta Lind som är Toras dotter.

Avstånd och plexiglas

Hon säger att det känns onaturligt att sitta på avstånd, men konstaterar att det är bara att gilla läget.

– Det gäller att göra det bästa av det. Det är alltid kul att träffa mamma om allt är som det ska vara.

”Blir mer peppad på livet”

En plexiglasskiva på en ställning med hjul har tagits fram på Technicus och på Koltrastens äldreboende var det efterlängtat och har stor betydelse

– De blir lite mer peppad på livet och har något att se fram emot. Ett besök av en dotter till exempel kan påverka hela veckorna, berättar enhetschefen Frida Norberg.

Viktigt att följa reglerna

45 minuter är besökstiden och man måste boka i förväg. Det bygger också på att anhöriga respekterar de regler och instruktioner som ges.

– Vi hoppas att vi kan ha det här hela sommaren och så länge vädret tillåter och beroende på hur länge det behövs, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet