Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kenneth Sillman från Restaurang Lörudden i Njurunda kammade hem segern för Medelpad med sin trerättersmeny. Foto: Abdullatif Haj Mohammad SVT

Här utses Medelpads landskapsrätt – lokala råvaror i fokus

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen blev det klart vilka som blir Medelpads respektive Ångermanlands landsskapsrätter – och SVT var med.

Västernorrlands två unika landskap får nya officiella landskapsrätter under hösten. Under måndagen skulle det alltså avgöras vilka.

– Med denna satsning får resten av Sverige ta del av våra smaker och locka fler besökare till våra destinationer, säger landshövding Berit Högman, juryns ordförande i tävlingen.

Tre matkreatörer från båda landskapen stod redo att skapa sin unika rätt med förhoppningen om att få representera sitt landskap nationellt. En utvald jury utsåg så småningom de vinnande bidragen.

Jimmy och Kenneth vann

Det blev Jimmy Lindström från Mjälloms tunnbröd som tog hem segern med sin ångermanländska trerättersmeny. Han satsade på rökt sik med syrlig majonäs och tunnbröd till förrätt, älgytterfilé med rotselleripuré till varmrätt och som dessert blana (kams) med getmeseglass, rostad kanelkaka och hjortron.

På Medelpadssidan vann Kenneth Sillman från Restaurang Lörudden i Njurunda som även han hade rökt sik till förrätt, men i mousseform. Kantarellstekt aborre med potatiskaka och lingon blev varmrätt och till dessert klappgröt med lingon och blåbärskräm med hallonmaräng.

De vinnande menyerna kommer att visas upp för resten av Sverige på Måltidens dag den 20 oktober som en del i att Stockholm är nominerat till Europas Gastronomiska huvudstad 2023.

Tävlingen om landskapsrätter

Tävlingsdeltagare för Medelpad:

– Thomas Ekdahl, Edvalls Guld

– Kai Ahola, Mamma Augustas kök (Hotel Baltic)

– Kenneth Sillman, Restaurang Lörudden

Tävlingsdeltagare för Ångermanland och Höga Kusten

– Jimmy Lindström, Mjälloms Tunnbröd

– Robin Melander, Björkudden Hotell & Restaurang

– Tobias Andersson, Ulvö Hotell

Juryn bestod av:

– Berit Högman, landshövding i Västernorrland

– Erica Öhrbom, värdskap miljö och mat

– Martin Sjölander, ägare till Restaurang Knut

– Barbro Uhlin, matkreatör

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.