Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Förvirringen är stor i vattnet när älgarna som simmar över plötsligt ångrar sig och vänder om. Se situationen i videon. Foto: SVT

Här vänder älgarna bara meter från land – för andra dagen i rad

Uppdaterad
Publicerad

Veckan startade med full action i Den stora älgvandringen. Flera älgar simmade över älven, men bestämde sig för att vända och byta kurs, bara meter från land.

– En av älgarna vet vi tyvärr inte var den tog vägen, säger producenten Stefan Edlund.

På måndagsmorgonen skulle ett sällskap om fem älgar simma över älven, samma väg som tidigare älgar tagit.

Men de tar sig inte hela vägen över, utan bestämmer sig för att vända om.

Den stora älgvandringen

Exakt vad som fick dem på andra tankar är oklart.

– Halvvägs över vänder två av älgarna tvärt och simmar tillbaka mot de andra. De möter två stycken älgar som gör det hela mer förvirrat. Kursen ändras och de simmar rakt emot husen där kontrollrummet är. Där inser de att det var en dålig idé och vänder sedan tillbaka mot den plats de startade. En av älgarna vet vi tyvärr inte vart den tog vägen, säger Stefan Edlund, producent för Den stora älgvandringen.

Ångrar sig för andra dagen i rad

Det är inte första gången i år som älgarna ändrat sig mitt i vattnet. Även under söndagen ångrade sig ett gäng älgar av oförklarlig anledning mitt i älven.

Fenomenet är även känt sedan tidigare år då älgar kommit så pass långt att de till och med klivit upp ur vattnet, innan de sedan ångrat sig och simmat tillbaka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Den stora älgvandringen

Mer i ämnet