• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en bilskrot i Boländerna, i Uppsala län. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Eva-Marie Sedergren blev långtidssjuk i covid-19. Hör henne berätta mer i klippet. Foto: Victoria Champion

Drabbades av covid-19: Tuff väg tillbaka för långtidssjuka Eva-Marie från Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

Eva-Marie Sedergren från Sundsvall drabbades av flera olika fysiska och psykiska symptom efter att ha insjuknat i covid-19. Idag mår hon bättre och kan jobba igen, men vissa problem kvarstår.

I juni förra året fick Eva-Marie Sedergren en mildare variant av covid-19. En och en halv månad senare blev hon plötsligt ännu sjukare och fick ett tjugotal olika symptom.

– Det värsta under den här sjukdomstiden var att hjärnan inte fungerade som den skulle.

Bra stöd av läkaren

Eva-Marie upplever att hon blivit väl bemött på sin vårdcentral. Hon har också haft möjlighet att vara sjukskriven med ersättning från Försäkringskassan.

– Jag fick ett jättebra bemötande från min läkare som jag har haft på vårdcentralen hela tiden. Han skrev ner allting jag berättade och försökte verkligen hitta vad som var felet.

Okunskap kring post-covid

Eva-Marie är långt ifrån ensam om att bli långtidssjuk i covid-19. Hon har ett önskemål till sjukvården runt om i hela Sverige.

– Det borde bli bättre ute på hälsocentralerna, för där är kunskapen om oss som är långtidssjuka väldigt låg. Samarbetet måste bli bättre, och de måste börja förstå att alla de här människorna finns.

Hör henne berätta om kampen tillbaka i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet