Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Advokat Jonas Granfelt försvarar den så kallade Sollefteåföretagaren, som enligt åklagaren haft en central roll i den påstådda brottsplanen. Men försvararna i målet menar att åklagarsidans tes bygger på antaganden.

Hård kritik mot tingsrätten: ”Har gjort fler fel än man brukar se”

Uppdaterad
Publicerad

Efter två dagars förhandlingar i hovrätten i Sundsvall i det så kallade Kindbergmålet var det idag försvarets tur att ge sin bild av turerna.

Jobben gjordes, det var ingen bluff, hävdade försvararna.

Det fanns ingen brottsplan och den långa raden av entreprenaduppdrag har utförts. Inget fusk med bluffakturor, inga pengar som slussats till Östersunds FK, hävdar försvaret bestämt.

Olle Kullinger som försvarar Daniel Kindberg i målet var vass i sin kritik av tingsrättens dom i sin framställning i hovrätten under torsdagen. Bristerna är många och rätten har missuppfattat viktiga delar, menade Kullinger.

”Målet borde ha återvisats”

Jonas Granfelt, Sollefteåföretagarens advokat håller med:

– Jag slås av att är det är fler fel än man normalt brukar se. Det är ett av skälen till att vi från början tyckte att hovrätten borde skickat tillbaka målet till tingsrätten, säger han.

Medan åklagaren under två dagar visat bilder på otaliga fakturor och mejl i syfte att knyta de åtalade till en gemensam brottsplan, så inriktade sig försvaret på att riva ner detta bevisbygge.

83 svartjobbare?

Entreprenaderna på stadsdel Norr i Östersund har verkligen genomförts, var försvarets budskap. Det handlar inte om några bluffakturor för att flytta mångmiljonbelopp till fotbollsklubben Östersunds FK under en rad av år.

Att Sollefteåföretagaren i sina redovisningar haft mycket få anställda trots att hans lastbilar under åren förbrukat stora mängder diesel förklarades av Olle Kullinger med att företagaren troligen använt sig av svart arbetskraft.

Även Solleftåföretagarens advokat lät förstå att detta kunde varit en möjlighet, men att han definitivt inte gå så långt som att påstå något sådant i rätten.

Jonas Granfelt presenterade en lista på 83 personer som på ett eller annat sätt jobbat åt Sollefteåföretagaren.

”Sponsoravtalet reellt”

Advokaten medgav även att företagaren kan ha använt lastbilar som varit avställda. Delar av Sollefteåföretagarens dieselkonsumtionen gavs också en förklaring – det skulle ha rört sig om en gammal skuld där Sollefteåföretagaren helt enkelt betalats tillbaka i dieselleveranser.  

Granfelt avvisade också helt påståendet att Sollefteåföretagarens omfattande sponsoravtal med Östersunds FK varit en chimär.

– Den har varit reell, menade han och pekade på att mannen sponsrat fler idrottsklubbar som Modo Hockey och Östersunds IK.

Båda försvarsadvokaterna avvisar helt alla tankar på någon gemensam brottsplan som de åtalade skulle skulle ha haft och menar att deras klienter bör frias helt och hållet av hovrätten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ekobrottsmålet mot Daniel Kindberg

Mer i ämnet