Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör skolchef Roland Bång om hur gymnasieelever i Härnösands kommun får sin skollunch trots distansundervisning. Foto: Eva Harström, SVT

Härnösands gymnasium erbjuder skollunch trots stängd matsal

Uppdaterad
Publicerad
När gymnasieeleverna skickades hem från skolorna innebar det också att de gick miste om skollunchen. Härnösands kommun var snabba med att erbjuda lunchlåda, eftersom de ansåg att det var ett viktigt mål mat för många elever.

Den 19 mars har skickades gymnasieelever hem för att få undervisning på distans och på så sätt minska spridningen av coronaviruset. Det betydde att de gick miste om den, får många elever, så viktiga skollunchen. Härnösands kommun var först i länet med att erbjuda lunch, trots att den inte är lagstadgad.

Högt prioriterat

– Väldigt snabbt genomförde personal och skolledning på Härnösands gymnasium en risk- och konsekvensanalys. Vad är det som kan inträffa på kort sikt som vi behöver ta hand om? säger Roland Bång, skolchef i Härnösands kommun.

Högt på prioriteringslistan låg just den uteblivna skollunchen.

– Vi ser det som utomordentligt viktigt att ungdomarna har tillgång till att kunna förse sig med sin lunchmåltid, säger Roland Bång.

Från och med tisdag kommer också gymnasieelever med distansundervisning i Örnsköldsviks kommun att kunna hämta lunchlådor på utvalda skolor.

Hör i klippet ovan hur eleverna i Härnösand får skollunch, trots att matsalen är stängd. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet