Yrkesläraren Raymond Persson är glad för att utbildningen kan räddas. Foto: Barbro Sellin/SVT

Nya pengar ska rädda sjöfartsutbildningen i Härnösand

Uppdaterad
Publicerad

Sjöfartsprogrammet på Härnösands gymnasium har på grund av få sökande legat i farozonen. Härnösands kommun ger ekonomiskt stöd med ytterligare 50.000 kronor årligen för att locka elever till utbildningen.

Nu är delrapporten om framtidens sjöfartsutbildning i Härnösand klar. Den visar vad det skulle kosta och hur många elever som behövs under de tre första åren om utbildningen startas om. Kommunstyrelsen överlåter beslutet om omstart till skolnämnden, men föreslår att eventuella underskott under de första tre åren inte ska belasta skolnämndens budget utan kommunen som helhet.

– Det är ett gllädjande besked eftersom man nu visat att man vill satsa på sjöfartsutbildningen i Härnösand, säger Raymond Persson, yrkeslärare på Härnösands gymnasium.

Hjälp med marknadsföring

Kommunen har en kommunikationsavdelning som lärarna på sjöfartsprogrammet hoppas få hjälp av  De har specialister på marknadsföring menar Raymond Persson. Han berättar också att sjöfartsnäringen hjälpt till med marknadsföringen under året. De hyrde isbrytaren Atle och visade hur det är att jobba till sjöss med öppet hus ombord och utställningar i syfte att locka ungdomar till sjöfartsnäringen.

Bör gå klar utbildningen som påbörjats

Nyckeln för att klara ekonomin är att få tillräckligt många sökande och därför föreslår kommunstyrelsen att avsätta 50 000 kronor årligen för att marknadsföra sjöfartsprogrammet, utöver de 100 000 kronor som delrapporten föreslår.

En annan nyckel är att de som börjar även går klart utbildningen. Historiskt sett har sjöfartsprogrammet haft en hög andel avhopp och därför föreslår delrapporten en extra elevstöttande resurs för att öka tryggheten och därmed få fler elever att stanna och gå klar utbildningen.

– Vi ser seriöst på utredningen och vi vill återstarta programmet och säkra för framtiden, säger kommunalrådet Andreas Sjölander (S).

Skolnämnden avgör

Nästa steg i processen är att skolnämnden ska besluta om sjöfartsprogrammet ska startas om hösten 2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.