Arkivbild Foto: Janerik Henriksson, TT

Härnösandsbo tvingade barn att äta växter och ha skruvar i munnen

Uppdaterad
Publicerad

En 37-årig Härnösandsbo döms till ett års fängelse efter att han utsatt sin sambo och hennes tre små barn för olika former av misshandel och dödshot.

Polis larmades strax före jul till familjens bostad i Härnösand. Av larmsamtalet framgår att det är den nu dömde mannen som själv ringer till polisen. Han vill bli hämtad till psyket eller häktet och uppger att han är på gränsen till att begå våldsbrott. Han säger att han slagit sambon och barnen och att han ska slakta sambon om hon skriker.

Klär av sig

När den första polispatrullen kommer till platsen möts de av 37-åringen som opåkallat tar av sig byxor och kalsonger. Sambon och de tre barnen beskrivs som skygga och de börjar berätta om vad de utsatts för.

Berättelsen är både bisarr och skakande. Under elva timmar har barnen och deras mamma utsatts för misshandel och dödshot. Barnen har inte fått sova utan tvingats sitta på huk. Mannen har dessutom tvingat dem att äta blomblad och ha skruvar i munnen.

Skruvar ska ge näring

Förhöret som hålls med mannen om orsaken till hans handlande är osammanhängande och svårt att förstå. Han beskriver att han under natten eldat de sidor ur lagboken han inte håller med om.

”Skruvarna har ingen betydelse om människor försöker ta skruvarna på allvar” uppger han i förhör och menar senare att ”han blev lite vansinnig på nåt vis”. I bladen som barnen fick finns det näring och han erbjöd dem skruvarna eftersom han ville se om de skulle ge dem näring.

Han har även planer på att starta en religion ”Den heliga skruvens tempel”. Manifestet går ut på att vid varje julafton sätta eld på lagboken, samtidigt som man ska ha skruvar i munnen och äta blad.

Ingen allvarlig psykisk störning

Mannen har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning av vilken det framgår att han varken vid tidpunkten för brotten eller vid undersökningen led av en allvarlig psykisk störning.

37-åringen döms nu till ett års fängelse för misshandel, olaga hot och ofredande. Han ska även betala drygt 78 000 kronor i skadestånd till de tre barnen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer