Åklagare Stina Sjöqvist vill att 23-åringen genomgår en rättspsykiatrisk undersökning Foto: SVT

Härnösandsmordet: Åklagaren vill se rättspsykiatrisk undersökning

Publicerad

Åklagaren i Härnösandsmordet kräver lagens strängaste straff men vill samtidigt att den misstänkte 23-åringen undersöks.

På fredagen avslutades rättegången mot den 23-årige man som misstänks för mord på en 19-årig man, två våldtäkter mot en ung kvinna och ett mordförsök mot en annan man. Samtliga brott begicks under samma morgon i 19-åringens lägenhet i Härnösand.

Allvarlig våldsbrottslighet

Åklagare Stina Sjöqvist yrkade på livstids fängelse, lagens strängaste straff, för 23-åringen. Hon anser också att han bör genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Detta eftersom mycket allvarlig våldsbrottslighet ofta har sin grund i någon psykisk störning. Sjöqvist menar att 23-åringen lämnat märkliga invändningar och svängt väldigt i sina uppgifter.

Mord och våldtäkt i Härnösand

– Att det till exempel skulle vara någon form av konspiration och att han skulle ha ett hemligt sexuellt förhållande med målsäganden, det väcker en del frågetecken kanske, säger Sjöqvist.

Fängelseförbud vid sjukdom

Om det visar sig att 23-åringen lider av någon form av psykisk sjukdom kan han inte dömas till fängelse, då väntar istället rättspsykiatrisk vård i det fall som rätten finner honom skyldig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mord och våldtäkt i Härnösand

Mer i ämnet