Anstalten i Viskan lades ner 2009 efter nära 40 år som fängelse. Under flyktingvågen 2015 användes anläggningen som flyktingförläggning, men idag står det tomt Foto: SVT

Härnösandsplanerna ger hopp i Ånge – Viskananstalten kan återuppstå

Publicerad

Fullt på anstalterna, långa köer idag och ett kommande behov på 2 000 nya fängelseplatser. Nu planeras för ett återöppnande av det gamla fängelset i Härnösand, och det i sin tur väcker nu hopp – i Ånge.

Krisläget har gjort att den nedlagda anstalten i Viskan nu blivit högintressant igen. 

Viskananstalten ägs dessutom av samma företag som äger det gamla fängelset i Härnösand, fastighetsbolaget Ekebydalsborgen i Stockholm, ett bolag med kinesiska intressenter. Ekebydalsborgen äger även ett tredje fängelse, det tidigare stadsfängelset i Mariestad som byggts om till vandrarhem.

Viskans kriminalvårdsanstalt

Stort område

Själva anstaltsområdet i Viskan är stort, bara fastighetsytan uppgår till närmare 14 000 kvadratmeter. Under flyktingvågen 2015 användes anläggning som förläggning, men idag står anläggningen det tomt och öde.

Viskananstalten byggdes 1971 och drevs fram till 2009. Ett 60-tal personer arbetade där och fängelset hade runt 120 interner.

I klippet hö

Kommunen har haft kontakter både med Kriminalvården och Statens Instutitionsstyrelse om framtiden för den gamla anstalten i Viskan, säger kommunalrådet Erik Lövgren (S) Foto: SVT

r du Erik Lövgren, kommunalråd i Ånge, om de diskussioner som förs just.

– Det finns ett intresse idag, säger han. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Viskans kriminalvårdsanstalt

Mer i ämnet