Erik Juntikka, rektor på Hedda Wisingskolan, tror att det blir en utmaning för de yngre eleverna att jobba på distans. Foto: SVT

Härnösandsrektor om utmaningarna med distansundervisning: ”Unga mer sårbara”

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin ställer skolan inför helt nya utmaningar. Många högstadieelever får just nu undervisning på distans. Men klarar alla elever det ansvaret?

– Det kan vara svårt för yngre elever att klara det här. Vi vet ju inte hur länge det blir så här, säger Erik Juntikka som är rektor på Hedda Wisingskolan i Härnösand.

Många skolor har partiell undervisning i hemmet. Det vill säga att sjuor, åttor och nior är växelvis är på skolan. I Sundsvall har niorna fått vara på plats i skolan medan sjuorna och åttorna har undervisning på distans växelvis januari ut. 

I Härnösand har hela högstadiet haft hemundervisning efter årsskiftet.

Härnösand prioriterar sjuorna

Men i Härnösand välkomnar man nu tillbaka de yngre eleverna till skolan från måndag.

– Sjuorna klarar distansundervisningen sämst. Vi ser mindre smitta där än i årskurs 9. Men de tunga argumenten är ändå att niorna får tillräckligt med undervisning eftersom praon har tagits bort och vi har inga nationella prov i årskurs 9, säger rektor Erik Juntikka.

Olika för niorna

I Sundsvall har man bedömt att niorna, som ska få sitt slutbetyg i grundskolan, behöver sin undervisning på plats i skolan.

– Vi har sagt att de ju tar examen och får slutbetyg så de ska prioriteras, men blir det utbrott på en skola kan man behöva skicka hem även niorna, säger Urban Åström skoldirektör i Sundsvall.

Halva elevstyrkan på plats

I Härnösand fortsätter distansundervisningen för åttorna och niorna en vecka till.

Vecka 4 och vecka 5 kommer hälften av åttorna och niorna på de kommunala högstadierna i Härnösand ha distansundervisning, och hälften att vara på plats. Sjuorna får fortsätta komma till skolan eftersom de bedöms behöva det mest.

Oklart läge framöver

Hur det blir längre fram i vinter och vår är än så länge skrivet i stjärnorna.

– Det finns en planering för att fortsätta med distansundervisning om det behövs, säger Erik Juntikka.

I Sundsvall fattas ett nytt beslut den 26 januari.

Regeringsbeslutet om distansundervisning

Den 11 januari kom möjligheten för högstadiet att bedriva undervisning på distans. Regeringen beslutade om en förordningsändring som bland annat innebär att elever i grundskolans högstadium under vissa förutsättningar kan få fjärr- eller distansundervisning om det behövs för att minska trängsel i kollektivtrafiken eller om antalet elever som är samtidigt närvarande i skolans lokaler behöver begränsas. 

Vad är distansundervisning?

Om regeringen eller en huvudman beslutar om att stänga en skola ska huvudmannen erbjuda distansundervisning. Distansundervisning kan vara såväl analog som digital. Elever och lärare är oftast åtskilda, men kan arbeta tillsammans i realtid eller till exempel med uppgifter som ska göras inom utsatt tid. Ofta använder elever och lärare gemensamma ytor som delade dokument, videosamtal och chattar. De kan vara åtskilda i både rum och tid.

Källa: Skolverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.