Följ med genom Östavall, ett samhälle där både barn och vuxna drabbas. Foto: SVT

Hårt slag för barnfamiljer i Östavall

Uppdaterad
Publicerad

Det är nu tre dagar sedan chockbeskedet kom om att sågen i Östavall läggs ner ner och 80 jobb försvinner.

Flera av de drabbade är barnfamiljer och extra hårt slog det mot Madelene Wennbergs familj där båda jobbar på sågen och har hus i byn.

– Vad ska vi har för jobb vad har vi för framtid här? Det känns som om att det kommer bli öde här för det är ju ingen som vill köpa hus nu, berättar en uppgiven Madelene Wennberg när hon guider oss runt i byn Östavall utanför Ånge.

I tisdags fick hon och hennes partner beskedet att de bägge förlorar jobbet när sågen i Östavall läggs ner nästa sommar. Ett chockbesked som fortfarande är svårt att ta in. För sågen har varit livsnerven i byn på närmare 200 invånare. Det har varit en arbetsplats för 79 personer i åldrarna 21 till 70 år. Den genomsnittliga anställningstiden på 15 år är ett bevis på att folk trivts här. Många har börjat direkt efter grundskolan och sedan blivit kvar.

Östavallssågen

– Det blir ju som ett hem. Vi har varit som en stor familj, berättar Madelene som är en av de nio kvinnor på sågen som efter sommaren inte längre har ett jobb att gå till.

Kommer byn överleva?

Vi passerar några hyreshus där alla lägenheter är uthyrda och så sent som bara för någon vecka sedan köpte en av hennes kollegor hus i byn för att komma närmare jobbet. Men frågan är hur många som kan bo kvar när den största arbetsgivaren inte längre finns kvar.

– Jag är beredd på att flytta på mig om det skulle behövas men kommer vi får huset sålt, frågar sig Madelene.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Östavallssågen

Mer i ämnet