Foto: TT

Hästens hovar blödde efter travlopp

Uppdaterad
Publicerad

Banveterinären i Bergsåker såg att hästen haltade och att hovarna blödde efter ett lopp. Nu polisanmäls travprofilen, som har lång erfarenhet, misstänkt för brott mot djurskyddslagen.

Det var i samband med en travtävling på Bergsåker i november förra året som banveterinären upptäckte att hästen haltade och det blödde från hovarna efter ett lopp.

Hästen tävlade ”barfota”, alltså utan skor på bakhovarna. Det ingår i djurskyddslagen att förse hästen med skor när det behövs. Det är också förbjudet att tävla med djur så att de utsätts för lidande, påpekar länsstyrelsen i polisanmälan.

Kan leda till åtal

Med den långa erfarenhet som den aktuelle travtränaren har, ingår att bedöma om hästen kan tävla utan skor.  Länsstyrelsen bedömer att barfotakörning är en metod som inte får användas om hästens hovkvalitet eller travbanans underlag gör att hästen kan skadas.

Nu ska rättsskipande myndigheter bedöma om travprofilen ska åtalas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.