Foto: Ur polisens förundersökning

Hästkadaver hotade dricksvattentäkt

Publicerad

En Härnösandskvinna åtalas nu misstänkt för miljöbrott efter att hennes döda häst grävts ned på felaktigt sätt.

Det var en granne till kvinnan som fattade misstankar om att ett hästkadaver grävts ned ett stycke från hennes mark. Hon blev orolig eftersom hon trodde att det grävts ned på mark nära en bäck som sedan passerar vid hennes vattentäkt.

Med tillstånd från markägaren grävde hon på platsen och mycket riktig, på endast tre decimeters djup hittade hon ett hästlik.

Får inte förorena

Hästar får grävas ned men det måste ske på ett sådant sätt att det inte förorenar vatten och att rovdjur inte kan komma åt kadavret. I det här fallet hade hästen grävts ner i en grund grop nära en bäck och inte i väldränerad jord. Markägaren var också ovetande om att hästen grävts ned på hans mark.

Bäcken som hästen ligger bredvid mynnar ut i ett sjösystem som utgör råvatten till vattenverket för bland annat Härnösands tätort.

Accepterar böter

Den åtalade kvinnan äger hästen men säger i förhör att det inte var hon som grävde ner den. Hon erkänner de faktiska omständigheter men nekar till brott för hon tycker inte att det är ett brott utan var ett akutläge. Men hon har accepterat åklagarens påföljdsförslag: 40 dagsböter á 200 kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer