Snårigt upplägg bakom vindkraftpark i Viksjö – det här gäller konflikten. Foto: SVT

Detta har hänt – alla turer i Hästkullen

Uppdaterad
Publicerad

Bråket som har sitt ursprung i byggstoppet i Viksjö i höstas har blivit besvärande för alla inblandade och går vidare. Konflikterna i projektet uppstod tidigt och här sammanfattar vi alla turerna.

Sedan början av oktober har arbetet vid femmiljardersbygget i stort sett legat nere sedan länsstyrelsen riktade allvarlig kritik mot miljöarbetet på arbetsplatsen. Naturmiljöer av riksintresse hade kommit i vägen för schaktmaskinerna och från ena dagen till nästa slogs totalstopp i projektet.

Vissa delar av bygget har kunnat fortsätta men i de områden där Nordex kontrakterat huvudentreprenören Active Works har maskinerna stått still sedan början av oktober. Active Works togs in av Nordex för att bygga vägar och fundament i tre ”moduler” i den blivande parken.

Active Works tog i sin tur in ett 30-tal underentreprenörer för att göra själva jobbet. Det rörde sig främst om maskinägare från Värmland och västra Sverige.

Gnisslande samarbete under våren

  • Tidigt börjar Nordex ha synpunkter på hur Active Works och deras underentreprenörer utför jobbet. Bara några veckor efter att bygget startar våren 2019 börjar det att gnissla i samarbetet.

Varningsbrev skickas under sommaren

  • Under sommaren och hösten 2019 skickar Nordex tre varningsbrev till Active Works och dokumenterar samtidigt drygt 70 fel och brister som de upptäckt och som rör naturskyddet  och arbetsmiljön i området. Även Active uppger sig ha skickat varningsbrev till Nordex.
  • Efter en inspektion riktar även Arbetsmiljöverket tidig kritik mot projektet.
  • Under sommaren och hösten börjar också betalningarna från Active Works till deras underentreprenörer att halka efter.

Beslut om omedelbart stopp

  • 2 oktober gör länsstyrelsen en inspektion av byggarbetsplatsen vilket leder till att byggherren, Nysäter Wind – det vill säga beställaren av parken – beslutar om ett omedelbart stopp. Det som upptäckts är att bygget förstört skyddade naturvärden i området.
  • Stoppet innebär att ett hundratal maskiner och personal ställs utan arbetsuppgifter mot ett löfte att de ska få 80 procent i stilleståndsersättning tills dess jobbet kan återupptas. Som mest ska det ha varit 121 maskiner och 258 man, uppger Active Works.

Sex veckor senare – bygget kan starta på nytt

  • Efter att arbetet stått stilla i sex veckor ger länsstyrelsen klartecken att bygget kan starta på nytt men då visar det sig att det uppstått en djup konflikt mellan Nordex och Active Works om betalningarna. Nordex gör Active Works ansvarigt för kvalitetsbristerna i projektet och det dyra byggstoppet. Nordex anser sig inte ha fått valuta för de 123 miljoner som betalats ut till Active Works, medan Active menar att det beror på att bygget är illa förberett.
  • Enligt Nordex har Active Works inte lyckats uppfylla något av de mål som satts upp i projektet, visar intern dokumentation.
  • Samtidigt får Nordex och Nysäter Wind kritik för att arbetet i parken är dåligt förberett och att det brister i projekteringen.
  • Konflikten med Nordex innebär i sin tur att Active Works definitivt slutar att betala underentreprenörerna.

Bråket övergår i ställningskrig

  • Under november och december övergår bråket i ett ställningskrig mellan Nordex och Active Works. När Active Works krävs på pengar av sina underentreprenörer skyller de på Nordex, medan Nordex hävdar att de betalat det som ska betalas. Arbetet återupptas aldrig utan underentreprenörerna blir kvar i parken utan vare sig arbete eller betalningar. Den utlovade stilleståndsersättningen dröjer.

Häver kontraktet

  • I slutet av december häver Nordex slutligen sitt kontrakt med Active Works och börjar nu göra utbetalningar av pengar direkt till underentreprenörerna. 40 miljoner betalas ut extra, uppger Nordex.
  • Samtidigt vänder sig Active Works till tingsrätten och försöker försätta Nordex Sverige AB i konkurs för det som uppges vara obetalda fakturor. Konkurs blir aldrig aktuellt. Parterna enas i stället om att göra upp i skiljenämnd.

Slängs ut vid årsskiftet

  • Kontraktet med Active Works avbryts vid årsskiftet. De lämnar då Viksjö medan flera av deras underentreprenörer fortfarande efter ett stopp på sex månader dröjde sig kvar i hopp om att få betalt. Under våren 2020 lämnar också de parken.
  • Active Works genomgår sedan i januari 2020 en företagsrekonstruktion vid Stockholms tingsrätt med skulder på på 204 miljoner kronor bl.a till sina underentreprenörer i Viksjö. Rekonstruktionen har förlängts till juli.
  • Ett till Active Works närstående bolag – NL Construction – är också under rekonstruktion med skulder på 276 miljoner till underentreprenörerna. Av de pengarna är skulden till underentreprenörerna 50 miljoner kronor, uppger bolaget. Största fordringsägare är dock Active Works som kräver 216 miljoner av NL Construction.

Sollefteåföretag i härvan

  • NL Construction ägs av en företagare från Sollefteå som under hösten gick i personlig konkurs för skulder på tre miljoner kronor. Konkursen hävdes kort efteråt sedan hans skulder betalats. Sollefteåbon företräddes då av personer med koppling till Active Works.
  • NL Construction fick senare en faktura på 216 miljoner kronor av Active Works för den avbrutna entreprenaden i Viksjö.
  • NL Construction står Active Works nära – bolaget har samma styrelse som Active Works och dess moderbolag Olbia.

Bygget går vidare

  • Nordex tecknade i februari kontrakt med Skanska som ska återuppta över bygget där Active Works fick sluta.
  • Enligt byggherren Nysäter Wind ska vindkraftparken i Viksjö tas i bruk mars 2021, vilket innebär en försening med en och en halv månad. Enligt bolaget är de ekonomiska konsekvenserna till följd av förseningen svår att överblicka.
  • I april 2020 upptäcker länsstyrelsen ytterligare misstänkta miljöbrott i parken.
  • Samtidigt står det klart att bygget kan komma att försenas ytterligare. Nysäter Wind vänder sig till länsstyrelsens miljöprövningsdelegation och begär att få förlänga igångssättningstillståndet för parken med två och ett halvt år från sommaren 2021 till årsskiftet 2023/2024. Orsaken

Fotnot: Texten har uppdaterats

Vindkraftparken i Viksjö

Byggs på SCA-mark som upplåtits till tyska energibolaget finansinstitutet Credit Suisse. Tillsammans driver de projektbolaget Nysäter Wind som i sin tur kontrakterat Nordex för att bygga parken och bygga 114 vindkraftverk.

Nordex har i sin tur haft Active Works och andra huvudentreprenörer under sig för att hyra in underentreprenörer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraftparken Hästkullen

Mer i ämnet