Hästkullen: Konkurshotet mot Nordex avvärjt

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen avvärjdes det akuta konkurshotet mot den tyska vindkraftbyggaren Nordex Sverige AB. Efter flera timmars förhandlingar i Uppsala tingsrätt på fredagen valde Nordex egen huvudentreprenör, Active Works att återkalla sin konkursansökan.

I stället kommer bråket om de 84 miljonerna avgöras i skiljenämnd.

– Det skedde alltså ingen prövning av konkursansökan i sak utan ärendet har avskrivits från vidare prövning hos oss. Skiljenämnd är ett vanligt förfarande i den här typen av sammanhang. säger rådmannen Riika Liljenfeldt till SVT Västernorrland.

Efteråt kommenterade Nordex konkursförhandlingen i bistra ordalag.

– Att helt grundlöst begära motparten i konkurs är inget godtagbart sätt att lösa affärsmässiga tvister. Att begära Nordex i konkurs saknar helt grund. Det är olyckligt att dispyten fått negativa konsekvenser för de underentreprenörer som varit knutna till Active Works, uppger Nordex Sveriges vd, Timothy Carpenter.

84 miljoner i skulder

Active Works har hävdat att Nordex är skyldig bolaget stora belopp och att Nordex därmed är konkursmässigt.

Active Works har haft till uppdrag att skaffa fram de underentreprenörer som krävs för att bygga vägar och fundament vid Hästkullens vindkraftpark, men efter byggstoppet i höstas har Nordex inte betalat räkningarna, uppger Active Works. Dessa obetalda räkningar har sedan fått till följd att inte heller underentreprenörerna fått betalt.

Nordex har å sin sida hävdat att de bestridit vissa fakturor och betalat övriga.

Liten risk för KK

Även om det rör sig om stora belopp var sannolikheten liten, att Nordex Sverige AB skulle ha försatts i konkurs av Uppsala tingsrätt. Bolaget ägs av det tyska Nordex som omsätter 30 miljarder per år.

Under de senaste dagarna har Nordex valt att betala underentreprenörer vid Hästkullen direkt, utan omvägen via Active Works.

– Vi har gjort utbetalningar till de mindre lokala entreprenörerna och granskar fakturor från övriga entreprenörer så att alla inblandade får de utbetalningar de har rätt till. Vi arbetar för att projektet ska komma igång igen så snart som möjligt, säger Carpenter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vindkraftparken Hästkullen

Mer i ämnet