Fälldin har ny hatt

Hatten av för Fälldin

Uppdaterad
Publicerad

Efter snart tolv år med doktorshatten på hjässan byter Thorbjörn Fälldin ut den mot en brun yllehatt. På torsdagen hämtades hatten av universitetets rektor Anders Söderholm.

Många Härnösandsbor samlades i protest mot nedläggningen av Mittuniversitetets campus i Härnösand i går. Och i dag klev Thorbjörn Fälldin fram och visade sitt missnöje med beslutet.

– Det är lite bitterhet, att det man varit med och byggt upp plötsligt raseras, säger han.

Hämtades av rektor

Den före detta statsministern och centerledaren har under hela överläggningen vädjat till univeritetsledningen att inte lägga ned universitetet.

När beslutet nu är taget har han valt att protestera genom att lämna tillbaka den doktorshatt och doktorsring han fick 2001 då han utnämndes till Mittuniversitetets hedersdoktor.

Det symboliska överlämnandet skedde på Fälldins gård i Ås i Ramvik. Doktorsinsignierna togs emot av Mittuniversitetets nuvarande rektor Anders Söderholm.

– Det är med tungt hjärta jag tar emot hatten, säger rektor Anders Söderholm.

Tal på farstukvisten

Rektorn höll därefter ett litet tal på farstukvisten inför media.

– Vi har efter gemensamma överläggningar konstaterat att regionen utsätts för stora ekonomiska påfestningar. Det har tvingat Mittuniversitetet till dramatiska beslut med stora konsekvenser för inte minst Härnösand.

Förre statsministern Thorbjörn Fälldin vill uttrycka sitt missnöje med detta genom att till rektor Anders Söderholm överlämna sina doktorsinsignier för vidare befordran till utbildningsministern.

Yttest menar vi att detta är en konsekvens av den nationellt föra högskolepolitiken, sa Anders Söderholm.

Bodil gör detsamma

Även författarinnan Bodil Malmsten vill nu lämna tillbaka sin hatt. på sin blogg publicerar hon ett mail som hon fått om flytten av Mittuniversitetet och skriver själv ”Jag lämnar tillbaka min doktorshatt; det är jag och Torbjörn Fälldin.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mittuniversitetet

Mer i ämnet