Foto: Pierre Ragnehag/SVT

Järnvägsforsens kraftverk i drift efter haveriet

Uppdaterad
Publicerad

Järnvägsforsens kraftverk är nu i drift efter gårdagens haveri. En av två generatorer är reparerade, därav är vattenflödet fortfarande mer än det normala och kan påverka vattennivåerna i Ljungan.

Under fredagseftermiddagen uppstod ett haveri i Järnvägsforsens kraftverk. Statkraft behövde därför spilla vatten förbi kraftverket vilket påverkade vattennivåerna i Ljungan. Framförallt mellan Holmsjön och Ångesjön.

Under kvällen ska en av generatorerna ha reparerats och vattenflödet, som beräknades gå upp till 110 kubikmeter per sekund hela helgen, är nu nere på 25 kubikmeter efter att kraftverket är igång igen. Det är dock fortfarande mer än det normala, som är 2-3 kubikmeter.

– Det är fortfarande bra att iaktta försiktighet, säger Gunilla Lundén, kommunikationschef vid Statkraft Sverige.

Vattenflödet beräknas vara mer än det normala fram tills att den andra generatorn är driftsatt igen. Prognosen för när även den ska vara reparerad är ännu oklar.

För tio dagar sedan gick Statkraft ut med en likadan varning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer