Havsmiljön under lupp

Uppdaterad
Publicerad

Ledande miljöexperter fanns under måndagen på plats i Örnsköldsvik för att diskutera situationen i Bottenhavet.

De höga halterna av miljögifter i havsörnsägg var en av frågorna på agendan. Larmet om att ägg från Västernorrlandskusten visade höga halter av PCB och DDT kom för ungefär ett år sedan – men det finns fortfarande många frågetecken.

– Det klart att det är oroande att man inte har klarlagt hur örnarna får i sig gifterna. Det kommer ju från vattenmiljön och till örnen – men det är vägen dit som vi skulle vilja veta mer om, säger Björn Helander, havsörnsforskare på Naturhistoriska riksmuseet, som jobbat med övervakningen av havsörnen i Sverige i 50 år.

Giftkusten

Havsörnarnas situation ska nu fortsätta att utredas i ett samarbetsprojekt mellan länsstyrelsen i Västernorrland och Naturhistoriska riksmuseet.

– Vi har ju haft de högsta halterna här, så det är naturligt att vi går vidare med den här frågan, säger Irene Hedlund från länsstyrelsen.

Kartläggningen av fiberbankarna i Västernorrland var en annan punkt på dagordningen. En undersökning av fiberbankarna, genomförd av länsstyrelsen och Sveriges geologiska undersökning, förväntas publiceras under hösten och representanter från länsstyrelsen fanns på plats för att berätta om arbetet som inleddes 2010.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Giftkusten

Mer i ämnet