Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se havsörnarna kretsa ovanför Grenforsen i Ljungan Foto: LARS PEHRSON/SvD/TT

Flera havsörnar vid Ljungan

Publicerad

Flera havsörnar har observerats vid Ljungan den senaste tiden. Det är inte helt ovanligt att örnar stryker längs älvdalen men Peter Nilsson på länsstyrelsen tror att örnarna lockats av att det finns död fisk längs älven.
– Vid ett tillfälle var det fem örnar där, berättar han.

Havsörnar håller oftast till längs kusten men häckar även vid större fjällsjöar. Att flera örnar observerats någon mil från kusten längs Ljungan är ingen sensation men inte direkt vanligt.

– Vid ett tillfälle var det fem örnar vid Ljungan, berättar Peter Nilsson på länsstyrelsen i Västernorrland.

Död fisk

Ljungan har drabbats av en omfattande fiskdöd vid flera tillfällen och även i höstas. Peter Nilsson tror att havsörnsobservationerna kan ha att göra med fiskdöden, att det finns död fisk längs älven.

– Det måste vara det som lockar dit dem, tror han och konstaterar samtidigt att om örnarna hittar gott om mat kan de bilda revir i området.

– Hittar de mycket fisk kan de försöka häcka i området.

Död örn

Det har även påträffats en död havsörn vid Ljungan i närheten av Nolby, vad som gjort att den örnen dött är i dagsläget oklart men örnen kommer att analyseras för att om möjligt fastställa dödsorsaken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer