Skådespelarna Camilla Ericsson, Malin Halland, Inga Onn, Anja Rajic

Häxor – när drevet går

Uppdaterad
Publicerad

En föreställning om de svenska trolldomsprocesserna, om jakten på syndabockar och vårt behov att passa in i flocken

Pjäsen handlar om det ofattbara som hände på Häxberget i i Torsåker, Ångermanland och gör  jämförelser med vad som händer idag till exempel näthat riktat mot kvinnor. Det ett revolutionärt folklustspel med en önskan om upprättelse för alla de oskyldigt dömda. Rollfiguren Kerstin i pjäsen spelas av Camilla Ericsson och hon kommer tillbaka till oss från 1600-talet för att berätta sin historia;

 – Kerstin är en av kvinnorna som blir halshuggen och bränd och i vår berättelse så kan hon simma och erkänner det för prästerna som håller rannsakan och det är ju ett ”tydligt tecken” på häxeri, berättar Camilla Ericsson.

Stormaktstiden

Sverige var drabbat av svält och epedemier och folks tro på kyrkan var stor.

 – Det som jag tror har blivit väldigt tydligt, som inte var så tydligt för mig innan vi började den här processen det är att det finns en väldigt tydlig maktanalys i det hela. Specifikt i byarna där man brände som flest människor och verkligen, vi var väldigt bra på att bränna häxor i Sverige, säger Maria Löfgren regissör.

Therese Söderberg har skrivit manus och produktionen är ett samarbete mellan Teater Västernorrland och Riksteatern.

Premiär på Sveateatern 11 Mars.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.