Sarita Sandström, ordförande Höga kusten guideklubb. Foto: Jennie Johansson/SVT

Nya besöksguider utbildas i Ådalen

Uppdaterad
Publicerad

Ådalens dramatiska historia ska locka fler turister till Kramfors. Nu utbildas nya guider som ska lotsa besökarna genom sågverk och häxprocesser.

Som en del av projektet ”Besöksnäring i Höga Kusten – en resa i tid och rum” utbildas nu guider för att kunna berätta om Ådalen och Höga kusten. Sarita Sandström från Höga kusten guideklubb är den som ansvarar för guideutbildningen. Hon berättar att 18 personer har anmält sig och att hälften av dem redan är befintliga guider, men resten är nyinflyttade, och potentiella, Kramforsbor.

Sågverk och häxprocesser

Just den här dagen är det häxprocesserna som skedde i slutet av 1600-talet som står i centrum och gruppen besökte Ytterlännäs gamla kyrka och Häxberget i Torsåker. Starka händelser och berättelser som format hela Sveriges historia – och som nu ska locka turisterna till Ådalen.

– Vi har ju en fantastisk historia med sågverksepoken och man kan säga att industrialiseringen för hela Sverige började här, och det är unikt i hela landets perspektiv. Det gäller också för häxprocesserna, det var en väldigt stor del av avrättningarna som skedde just här, säger Sarita Sandström.

Behövs det fler guider i Ådalen och Höga kusten?

– Jag upplever att det behövs fler, i år har det varit lite lugnare, men den uppsving som hela det här området upplever har också gjort att behovet av guider ökat, säger Sarita Sandström.

Bli mer attraktivt

Målet med hela projektet, som startade 2017, är att utveckla Höga kusten och Ådalen ur ett kulturellt perspektiv och därigenom öka attraktionskraften. Det i sin tur ska också skapa arbetstillfällen. Projektledaren Lars Holmberg berättar att man sedan tidigare gjort en bok med berättelser av fem lokala författare, man har också förstärkt bryggor längs Ångermanälven.

– Det är fem paket, eller resrutter, i de här berättelserna och det har skapat ett intresse för platserna och då måste vi ha guider som berättar om dem, säger Lars Holmgren, projektledare.

Nya jobb

Och arbetstillfällena då? Målet är att det fram till 2020 ska ha skapats tio nya jobb och att fem nya företag ska ha startats.

– Redan nu har vi ett antal företag som är på gång och i sommar planeras det nya arbetstillfällen, tack vare den här aktiviteten. Som det ser ut nu kommer vi uppfylla målen tidigare än tänkt, säger Lars Holmberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.