Richard Lundgren, 64, hjälpte sin fru att avsluta sitt liv i deras gemensamma hem i Nordingrå. Han dömdes för dråp till 1,5 års fängelse. Nu står det klart att HD inte tar upp fallet. Foto: Rolf Lunneborg/SVT

Hjälpte sin fru att dö – HD tar inte upp fallet

Uppdaterad
Publicerad

Högsta domstolen (HD) beviljar inte prövningstillstånd för den man i 60-årsåldern som dömdes till ett års fängelse för dråp efter att ha hjälpt sin svårt sjuka hustru att avsluta sitt liv.

Hovrättens dom från oktober 2020 står därmed fast.

Hustrun hade varit sjuk i flera år och hade själv uttalat att hon önskade ett avslut på sitt liv. Samma kväll som mannen gav henne en dödlig dos morfin, i mars 2019, spelade hon in ett avskedstal och gjorde sedan ett självmordsförsök. Det var efter detta som mannen injicerade morfinet.

Hävdar medhjälp till självmord

Händelsen utspelade sig i paret hem i Nordingrå i Kramfors kommun. Mannen erkände omständigheterna men nekade till brott.

– I den situation hon befann sig i måste hon få den hjälpen, har han tidigare sagt till SVT Västernorrland.

I överklagandet till HD yrkade mannens försvarare Thomas Bodström att den dömde i första hand skulle frias då hans gärning bör betraktas som medhjälp till självmord, men så blir det alltså inte.

”Högsta domstolen har gått igenom materialet. Det har inte kommit fram något skäl att meddela prövningstillstånd”, skriver HD i sitt beslut på onsdagen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Richard Lundgren, 64, uppfyllde sin frus sista önskan och hjälpte henne att avsluta sitt liv i deras gemensamma hem där han nu bor ensam. Hör Richard berätta om vad som inträffade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Misstänkt dråp i Nordingrå

Mer i ämnet