Hembesök genom rutan i 40 år

Publicerad

Den här veckan synar Mittnytts 40-årsjubileumsserie programledarprofilerna som mött er tittare hemma i vardagsrummen genom åren.

Två av dom, Lena Lundkvist och Hans Lindblom, avslöjar hur det kom sig att de hamnade framför kameran – och vad dom tror om nyhetsprogramledarens framtid.

Bakom kulisserna 1984

Lena Lundkvist blev en av Mittnytts allra mest uppskattade programledare under sin period på redaktionen i mitten av 1980-talet.
Här kan du se hela Mittnytts 19-sändning från Luciakvällen 1984, både vad som hände bakom kulisserna i kontrollrummet och det som gick ut till tittarna i TV. Programledare den kvällen var just Lena Lundkvist.

Sensändningsrevolutionären

Under mitten av 2000-talets första decennium fick Hans Lindblom uppdraget att förändra tilltalet i Mittnytts sena sändningar. Tillsammans med entusiastiska medarbetare på redaktionen bröt han alla gränser för vad som går att göra i ett nyhetsprogram.
Här ett exempel: Mittnytts 22-sändning dagen före julafton 2004 som gjordes om till ”uppesittarkväll”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mittnytt 40 år

Mer i ämnet