Matilda Lindstrand berättar varför böcker är viktiga till och med för så små barn som för sonen Arvid. Foto: Barbro Sellin/SVT

Bokpaket till bebisar ska stimulera språkutvecklingen

Publicerad

Bibliotekarier från Härnösands bibliotek gör hembesök när barnet är 6 månader. Föräldrarna inspireras till att börja läsa för sina små barn och dom får också ett bokpaket.

Satsningen Bokstart som finansieras av Kulturrådet är ett projekt som pågår i tre år. Arvid Lindstrand och hans mamma Matilda var förväntansfulla inför besöket.

– Jag tycker att det är jättepositivt att de kommer hem till en. Att man inte behöver ha någon tid att passa, utan man får vara i den lugna, trygga miljön hemma, säger Matilda Lindstrand.

– Vi är lyhörda och försöker att kommunicera med föräldrar och barn. Det är ett samspel mellan oss vuxna och barn, berättar Helene Lundgren, barnbibliotekarie Härnösands bibliotek.

Barnbibliotekarierna Helene Lundgren och Birgitta Norgren är ute på fältet och träffar bebisarna och deras föräldrar. Foto: Barbro Sellin/SVT

Bokstart är en nationell satsning där Härnösands bibliotek fått 400 000 kronor till projektet. Syftet är att stärka föräldrarna i deras roll.

Hemmet viktigt för läsförmåga

Ett andra hembesök görs vid 8 månaders ålder av barnhälsovårdssköterskan. Under besöken får föräldrarna information om barns språkutveckling, varför det är viktigt att läsa och hur man kan använda boken tillsammans.

Givit goda resultat

Fem pilotprojekt har genomförts i andra delar av Sverige. De har givit goda resultat och hembesök har visat sig vara det bästa sättet att nå ut.

Personalen på BVC lämnar ut bokpaket

På Örnsköldsviks bibliotek så jobbar man med ett annat koncept. Där gör man inte hembesök utan man arbetar tillsammans med förskolan och barnhälsovårdscentralen.

– Vi vill hitta en metod som fungerar långsiktigt. Det handlar om språkglädje och språkutveckling, säger Annica Häggström Rudsten, bibliotekschef Örnsköldsviks bibliotek.

När barnet är fem månader så besöker föräldrarna BVC. Personalen lämnar då ut bokpaket och pratar om läsningens betydelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.