Foto: TT

Hemtjänstanställd åtalad för stölder från äldre

Uppdaterad
Publicerad

En hemtjänstanställd i Härnösands kommun åtalas för fyra fall av grov stöld. Kvinnan misstänks ha stulit tusentals kronor i kontanter hemma hos vårdtagare – men förnekar brott.

Kvinnan som är i 30-årsåldern anklagas för att stulit sammanlagt 5720 kronor. Brotten ska ha skett hemma hos fyra vårdtagare under mars och april i år.

I ett av fallen ska 3 000 kronor ha stulits hos en av vårdtagarna.

”Av hänsynslös art”

Assistentåklagare Jimmy Holmgren anser i sin stämningsansökan att brotten bör bedömas som grova då gärningarna ”varit av särskilt hänsynslös art”.

Dels eftersom kvinnan missbrukat sin ställning inom hemtjänsten och dels med tanke på att stölderna skett från äldre vårdtagares eller deras anhörigas plånböcker i deras hem.

Sex vittnen kallade

Den åtalade kvinnan nekar alltså, men åklagaren har förutom de fyra målsägande vårdtagarna även kallat sex vittnen till rättegången för att styrka brottsmisstankarna.

Åklagaren anser också att de fyra målsägarna ”har ett särskilt starkt behov av ett målsägandebiträde. Anledningen till detta är målsägandenas personliga förhållanden och då särskilt deras höga ålder. Rimligen bör samma målsägandebiträde kunna förordnas för samtliga.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer