Hemtjänsten rastar inte hunden

Publicerad
SUNDSVALL Om du är sjuk och inte kan gå ut med din hund vänta dig inte hjälp av kommunens hemtjänst. I en färsk dom i Länsrätten i Västernorrland åläggs hemtjänsten inte det ansvaret.

En Sundsvallskvinna som lider av ledsjukdomen multipel skleros begärde för en tid sedan hjälp med hundrastningen av kommunens hemtjänst.
Nix, var beskedet från Sundsvalls kommun.

Trots att kvinnan är sjuk och ensamstående ingick inte hundrastning i kommunens förpliktelser, ansågs det. Trots att hundinnehavet skulle innebära mera fysisk aktivitet vilket var bra med tanke på kvinnans sjukdom.

Därefter bröt kvinnan benet, och då gjorde hon en ny begäran om hundhjälp – den här gången tre gånger om dagen eftersom hon var oförmögen att gå. Men kommunen stod fast vid sitt beslut.

Då överklagade hon till Länsrätten – som dock gick på kommunens linje. Rasning av hund bedöms inte som nödvändigt för att ”tillförsäkra henne en skälig levnadsnivå”, som det heter i domskälet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer