Hans Björner, Polisområdeschef i Ångermanland

Hemtjänstpersonal i Sollefteå polisanmäler sin chef

Uppdaterad
Publicerad

Vi har tidigare berättat om hemtjänstpersonal i Sollefteå som var oroliga, rädda och arga över den arbetssituation som uppstått i samband med att covid-19 bröt ut. Nu har personalen polisanmält en av sina chefer.

Hemtjänstpersonalen valde att vara anonyma när SVT gjorde intervjun. De var rädda för repressalier om de sa något om sin arbetssituation. Nu visar det sig, enligt personalen, att en av deras chefer frågat vilka som var med i inslaget. En fråga som strider mot grundlagen.

Förbud att eftersöka källor

 – Yttrandefrihetsgrundlagen ger ett skydd till alla offentligt anställda. De ska kunna meddela medier i publiceringssyfte. Det finns förbud att eftersöka vem som lämnat uppgifter, säger Hans Björner polisområdeschef, Ångermanland.

– Det gjordes ett misstag av polisen, säger Hans Björner, när hemtjänstpersonalen ringde till polisen för att anmäla sin chef. Mer om det i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.