Junsele i blickfånget tack vare vargen.

Hemvändare utmärkt pr

Uppdaterad
Publicerad

Junselevargen som tills vidare får vara kvar i sitt revir har fått stor uppmärksamhet både i och utanför Sverige. Nu hoppas man kunna utnyttja det faktum att hon bidragit till att

sätta Junsele på kartan.

Tossåsenvargen, Rödluvan, Susie, Junselevargen eller Ryssvargen. Ja kärt barn har många namn brukar man säga. Men vad man än tycker om varghonans närvaro i Junseleskogarna går det inte att förneka att hon verkligen satt Junsele på kartan.

– Det har varit väldigt stor uppståndelse kring Junselevargen och Junsele. Jag tror att det har lett till att många människor som kanske inte kände till vårt område har fått upp ögonen och kanske tittat lite närmre i kartböcker och annat. Sedan är det givetvis väldigt positivt att hon hela tiden vill hem. Det är ett bra tecken, säger Majed Safaee som är kommunikationsstrateg på Sollefteå kommun.

Ryssvargen

Positiva till uppståndelsen

Varghonan har skapat stor debatt och som vanligt är det två sidor som vädrat sina åsikter mest. Vanligtvis kategoriserade som varghatare och vargkramare. Så är det även i Junsele. Här anser man att debatten är så pass infekterad att man helst inte vill lufta sina åsikter offentligt. Men en sak skriver de flesta under på och det är att uppmärksamheten bygden fått efter alla turer kring vargen och hennes framtid enbart är positiv.

– Det är helt otroligt. Nu gäller det att vi och resten av Sollefteå kommun drar nytta av uppmärksamheten. Utnyttja det faktum att vargen återvänder till Junsele. Det är ett väldigt lätt sätt att i alla fall få folk att fundera på att återvända hit, säger företagaren Börje Norberg.

– Vare sig det är positivt eller negativt har vargen satt Junsele på världskartan. Sedan tänker jag inte ha några synpunkter på vargens vara eller inte vara, säger Doris Bergman.

Långa vandringar

Hon kom till Sverige från Finland för tre år sedan. Första gången hon flyttades hade hon rivit renar i Tossåsen. Hon sövdes senare i Bräcke och flyttades till Kilsbergen i Örebro län. Där blev hon inte långvarig. Via Norge tog hon sig tillbaka till Jämtland och Idre. För att skydda renarna i området flyttades hon och den hane hon nu träffat till Tivedenområdet mellan Vänern och Vättern. Här kom vargarna ifrån varandra. Hanen försökte ta sig tillbaka till Idre men kom aldrig fram. Han dödades illegalt i Sälen. Honan däremot hittade till Brunflo. För tredje gången flyttades hon. Nu till Heby, söder om Dalälven. Men hon ville norrut igen och vandrade till Junseletrakten för första gången. Hon hittade en ny hane men även deras revir låg i renbetesmarker.

Efter många turer beslutades om skyddsjakt och hanen sköts. Men Junselevargen höll sig undan och efter flera överklaganden upphävdes beslutet om skyddsjakt och hon flyttades ännu en gång. Nu från Åseletrakten ner till Norrtälje kommun. Vid det här laget hade hon blivit något av en rikskändis och den senaste vandringen följdes med stort intresse i olika medier.

– Pratar man med folk utifrån så tas ämnet upp hela tiden. Jag var nere i Lofsdalen förra veckan och alla kände till Junsele och Junselevargen, säger Börje Norberg.

Nu funderar kommunen att slå mynt av all uppmärksamhet. Men ännu är det för tidigt att säga riktigt vad det skulle kunna vara.

– Det här med att hon flyttas ner till stockholmstrakten hela tiden men ändå kommer hem, det är klart att vi ska utnyttja det på något sätt men det är fortfarande inte klart vad det skulle kunna vara, säger Majed Safaee.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ryssvargen

Mer i ämnet