Foto: TT /SVT

Henrik Blusi: ”Nu förverkar jag de bongar som togs i beslag”

Uppdaterad
Publicerad

Det finns ett utrymme i brottsbalken som ger stöd åt det beslag av så kallade haschbongar som polisen gjorde i helgen. Det hävdar Henrik Blusi, förundersökningsledare polisen i Medelpad.

– Enligt den får polisen förverka föremål som man anser kan komma till brottslig användning, säger han.

Polisen i Sundsvall beslagtog en haschbong, utrustning för haschrökning, i en butik förra veckan. Polisens argument var att det är ”olämpligt” att sälja sånt i samma butik som där det säljs godis och glass.

SVT har fått många reaktioner på artikeln där vi berättade om beslaget. Reaktionerna är allt från ”bra gjort polisen” till att ifrågasätta beslaget med ord som ”polisen tar lagen i egna händer”, ”polisen beslagtar efter eget tycke” och så vidare.

Henrik Blusi är förundersökningsledare hos polisen och den som valde att beslagta utrustningen. Idag kontaktade han själv åklagare för att reda ut vad som gäller.

Efter det samtalet hänvisar han nu till Brottsbalkens 36 kapitel 3 paragraf och till justitiekanslerns, JK:s, utredning från 2017 om ”rutiner vid omedelbart förverkande”.

”Brottslig användning”

– Enligt den får polisen förverka föremål som man anser kan komma till brottslig användning, säger han.

Det rekvisitet menar han att helgens beslag uppfyllde.

– Det bedömer vi utifrån föremålets utformning och omständigheter i övrigt; som förpackningen och att det stod ”cannabis” på papperet man rullar jointarna med, säger han.

Brottet som skulle kunna begås är då ringa narkotikabrott.

– Nu har jag förverkat de bongar som togs i beslag, meddelar Henrik Blusi på måndagskvällen.

Går att överklaga

Om butiksägaren inte är överens med polisens beslut om förverkande kan den göra en så kallad missnöjesklagan inom en månad efter beslaget. I så fall prövas ärendet i tingsrätten.

Vill du läsa vad JK kom fram till finns hela utredningen här på JK:s hemsida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer