Foto: Pierre Ragnehag, SVT

Historiskt annorlunda regionfullmäktige i Härnösand

Uppdaterad
Publicerad

Årets viktigast möte för regionfullmäktige har blivit historiskt annorlunda. På grund av det upptrappade smittläget har hela upplägget ställts om och bara 39 av vanligtvis 77 ledamöter deltar.

Efter en lite småstrulig start är nu mötet uppe och rullar – även om det mesta går långsammare än vanligt. Det tog en stund innan alla uppkopplade ledamöter var inräknade. Det tog stopp när det upptäcktes att man var 40 inte 39 i samlingen.

Några hade problem med ljud och andra med svajig uppkoppling. 12 politiker finns samlade i den gamla fullmäktigesalen i Härnösand – resterande 27 finns spridda i 6 av regionens lokaler och 5 sitter uppkopplade i sina hem, det handlar om politiker som anses tillhöra riskgrupper.

Budgeten på agendan

Det är budgeten som ska klubbas under dagens fullmäktigemöte och dessutom ska skattesatsen spikas. Det är skälen som anges till varför dagens möte inte går att skjuta på, ett krav som ställts från vissa ledamöter med tanke på det bekymmersamma smittoläget.

Det fyra budgetförslag som ligger i potten idag – ett av dessa vinner, rimligen majoritetens, det vill säga budgeten som lagts av M, S och L som styr regionen i en koalition.

Flera förslag

Regionen omsätter runt 10 miljarder årligen. Nära 90 procent av dessa pengar används till hälso- och sjukvård. Intäkterna är huvudsakligen två – skatter och olika typer av statliga bidrag. 64 procent är skatter, 26 procent statsbidrag. Resten tar man in via patientavgifter, försäljning av vård och pengar man tjänar på olika ekonomiska placeringar. Partierna har lite olika idéer och förslag hur de här pengarna ska användas och detta beskrivs i de olika budgetförslagen.

Bekymrad ton

De är den tredje budgeten som den sittande majoriteten lägger idag. Glenn Nordlund (S), ordförande för regionstyrelsen fick inleda budgetdebatten.

-Pandemin har verkligen präglat det här året, sa Glenn Nordlund. Tonen i koalitionens budgetförslag är genomgående bekymrad. De tre partier som styr regionen har ett gemensamt budgetförslag där man slår fast att ”Det är ett krav att kostnadsökningarna måste brytas, skriver man.

Man sätter fortfarande sprätt på mer skattepengar än vad man får in, helt enkelt.

Ett löfte från 2018, när koalitionen tog över, har återuppstått. Det handlar om löftet om en satsning på primärvården, avgörande sa man då för att avlasta sjukhusen. Primärvården får nu 90 miljoner kronor mer 2022 jämfört med de medel man fick 2018.

330 miljoner till hyrpersonal

Inhyrd personal är fortfarande en ordentlig huvudvärk för majoriteten. Visserligen viker behovet lite, men för nästa år räknar man med att 330 miljoner går åt för att hyra in personal.

Insatser för kompetens- och personalförsörjning måste göras samtidigt som personalen måste bli mer effektiv, slår majoriteten fast i sin budget. Men när det gäller sparplanerna för specialistvården har de inte alls gett den effekt man tänkt sig. Hälso- och sjukvårdsnämnden måste nu se till att verkställa tidigare, beslut slår man fast.

Strax före lunch klubbades majoritetens budgetförslag igenom i fullmäktige.

Såhär tycker oppositionen i sina förslag:

(V) vill höja skatten

Vänsterpartiet vill höja skatten med 55 öre. Sjukvården har inte fått rätt förutsättningar att klara jobbet, menar V.

Ekvationen är omöjlig, anser partiet – ökande behov, medan kostnadsökningar inte täcks.

Att centralisera har inte hjälpt, kostnaden för specialistvården har ökat med en miljard under bara några år, enligt vänstern, som vill skjuta till 345 miljoner till Hälso- och sjukvårdsnämnden. Privatiseringar äter dessutom skattemedel, enligt V.

Sjukvården är överhuvudtaget inte jämställd, och för det krävs tre fullt utrustade sjukhus, inklusive BB i sollefteå.

Samarbetet med kommunerna måste stärkas – inför sammanhållna områden för vård runt de tre sjukhusen är andra krav från V.

En satsning på personalen är nödvändig tycker V och vill satsa nära 115 miljoner för att öka lönerna och förbättra arbetsvillkoren för personalen.

(Sjvp) vill banta administrationen

Sjukvårdspartiet menar i sin budget att det är möjligt att spara 800 miljoner på att banta administration och regional utveckling fram till 2023.

Bara under nästa år ska 220 miljoner kapas bort. Samtidigt ska en ordentlig satsning på primärvården göras, 100 miljoner redan nästa år.

SJVP vill se en renodling av uppdraget, allt som inte har med sjukvård att göra ska skäras ned. Kulturansvaret regionen har idag måste krympas, menar man, utan att specificera hur mycket det ska ska minskas.

Ett rejält tillskott till personalen, lovar SJVP, 230 miljoner under en treårsperiod till löneökningar och komptensutveckling.

Precis som V vill man att ett bättre samarbete med kommunerna med lokalt styrda enheter. Sjvp räknar hem 780 miljoner de närmaste tre åren på detta där samägande ska ingå.

Det ska finnas tre fullvärdiga sjukhus i länet – en återställare som ska spara pengar, nära 800 miljoner under tre år enligt partiets beräkning.

Sjukvårdspartiet har ett datum med i sitt förslag; den 1:a september. Då ska alla avdelningar som bommats igen i Sollefteå öppnas igen.

Man är även kritisk mot tidigare beslut – insatsplanen som lanserades 2015 skulle spara pengar, men effekten har blivit den omvända enligt SJVP; ökande kostnader med 300 miljoner sedan 2017. Usel budgetdisciplin överhuvudtaget, tycker SJVP.

(SD) vill sälja Österåsen

Sverigedemokraterna vill införa en regional bemanningsenhet, en slags vikariepool, för att komma tillrätta med de stora kostnaderna för inhyrd personal.

Partiet ser pengar att spara genom att avsluta engagemanget i Scenkonst Västernorrland och genom att sälja rehab-hemmet Österåsen. Regional kulturpolitk bör istället värna de regionala kulturarvet för att därmed stärka en gemensam svensk identitet, skriver SD i sitt förslag.

67 miljoner vill man kapa i stödet till Scenkonst Västernorrland under en treårsperiod, samtidigt som man beräknar att vinsten för regionen över tre år med föreslagna åtgärder för att minska kostnader för inhyrd personal kan ge 450 miljoner kronor.

SD vill se en en överflyttning av pengar från specialistvården till primärvården, 225 miljoner under tre år, föreslår partiet. I sitt förslag understryker Sverigedemokraterna särskilt att det man kallar illegala immigranter endast ska få akutvård om de betalar för sig. SD gillar inte heller att samma grupp kan få tillgång till skattefinansierad tandvård.

(C) vill bolagisera folktandvården

Centerpartiet vill i sitt budgetförslag verka för att behålla tre sjukhus i länet, och har i sitt förslag åtgärder för effektivisera administrationen inom regionen. Exempel tas från Norrbotten där förslag lades efter en utredning om att minska kostnaderna med nära 460 miljoner. Centern vill nu att samma typ av genomlysning görs för Västernorrland.

Centerns förslag för Sollefteå sjukhus går ut på att lägga ut verksamheten på entreprenad. Samtidigt ser C försvarsmaktens återetablering i Sollefteå som en intäkt för att rusta sjukhuset.

Centerpartiet vill inte avveckla kirurign i Sollefteå och ortopedin i Örnsköldsvik.

När det gäller förslagen om minskat antal vårdplatser på samtliga tre sjukhus i länet så vill centern avvakta – fler analyser behövs, menar partiet.

Ett förslag man tycks vara helt ensamma om är tanken på att Västernorrland ska bli ett försöksområde för gårdförsäljning, både mat och dryck. C pekar på de dryckesföretag som ”sätter Västernorrland på kartan.”

Partiet vill även bolagisera folktandvården – likt andra regioner i landet. Bemmaningsproblemen inom vården i länet tänker sig C lösa genom ett förslag där regionen köper fort- och vidareutbildning av olika lärosäten för personalen.

(KD) vill ha covidpatienter på Österåsen

Kristdemokraterna vill kapa kostnaderna för adminstrationen, strax under 100 miljoner under den kommande treårsperioden.

Primärvården är underfinansierad menar man och bör få ett tillskott på 65 miljoner fram till 2023. Det är 20 miljoner mer än förslaget från S, M och L.

Även KD vill återöppna i Sollefteå och säger nej till tankarna att lägga ner rehabhemmet Österåsen. Tvärtom bör dom få mer pengar, 12 miljoner de kommande åren. Österåsen bör kunna bli ett nationellt rehabcenter, varför inte för Covid-19patienter, menar KD.

Även KD ser de skenande kostnaderna för hyrpersonal som djupt bekymrande. Regionen måste bli en bättre arbetsgivare, tycker KD, som vill se över löne-och personalförmånerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.