Hjärtinfarkt av kosttillskott

Uppdaterad
Publicerad

Stefan, 41, kände sig lite hängig och började äta kosttillskottet Ripped to the bone som bland annat innehåller ämnet synefrin. Efter sex dagar fick han hjärtinfakt. Nu har preparatet stoppats.

Stefan som bor i Sundsvallsområdert vill nu varna andra, och manar till försiktighet och noggrannhet med vad man stoppar i sig.

– Framför allt ska man ta reda på vad som finns i burken och vilka bieffekter det kan ge, och om det är farligt att kombinera det med andra ämnen, säger han till SVT.

Stefan är en helt vanlig Svensson, som han själv beskriver det. Han har familj, driver ett företag och tränar enligt egen definition måttligt. Han är före detta idrottare och vill hålla igång fysiskt.

Ville bli piggare

– Jag tog inte det här ämnet för att öka prestationen av min träning. Jag tog det för att jag kände mig orkeslös och ville bli piggare, säger han.

Det var en bekant som rekommenderade preparatet Ribbed to the bone, som Stefan köpte i en hälsokostbutik i Sundsvall.

I slutet av oktober började han den rekommenderade kuren: två tabletter på morgonen och en i samband med träning.

På den sjätte dagen glömde han morgonpillren – i stället tog han tre tabletter före träningspasset, då han också drack energidrycken Celsius som band annat innehåller koffein.

Fick hjärtinfarkt

Efter träningspasset blev Stefan mycket varm, och fick också en kraftig smärta i ryggen som blev värre och värre.

Han sökte till sist vård på Sundsvalls sjukhus där han blev inlagd. Dagen efter märktes en dramatisk ökning av hans tropaninvärden.

Han fördes till kardiologen på universitetssjukhuset i Umeå, där man konstaterade att Stefan fått hjärtinfarkt.

Höjer blodtrycket

– Jag har aldrig haft problem med hjärtat tidigare, inte heller då jag var aktiv idrottare. När jag efterforskat lite upptäckte jag att synefrin som finns i Ribbed to the bone är besläktat med efedrin, och då blev man ju minst sagt fundersam, berättar han.

Både synefrin och efedrin kan i höga doser höja blodtrycket dramatiskt och också påverka hjärtrytmen.

I kombination med till exempel koffeinhaltiga drycker kan effekten bli ödesdiger.

Sjukskriven

Sedan det Stefan råkat ut för blivit känt har Sundsvalls kommuns miljökontor i dialog med kardiologen på sjukhuet i Umeå beslutat att förbjuda försäljningen av Ribbed to the bone med omedelbar verkan.

Stefan är nu sjukskriven i en månad framåt.

– Jag är inte i första hand arg och bitter på företaget som sålt preparatet, man har ett eget ansvar också som användare att ta reda på vad som är i burken. Men jag vill varna andra för att råka ut för samma sak. Att blanda sådana här preparat med till exempel kaffe eller energidrycker kan sluta väldigt illa för fler än för mig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer