Alla ambulanserna i Sundsvall hade slut på dricksvatten. Foto: SVT / arkiv

Hjärtsjuk blev utan medicin – vattnet i ambulansen slut

Publicerad

En hjärtpatient i Sundsvall kunde inte medicineras fullt ut i ambulansen på väg till sjukhus. Orsak: dricksvattnet var slut i alla ambulanser på stationen.
Enligt Region Västernorrlands avvikelserapport var ”produkten restnoterad hos leverantör”.

Händelsen inträffade i mars i år. En patient med smärtor i bröstet där hjärtinfarkt misstänktes hämtades med ambulans på en offentlig plats i Sundsvall.

Men patienten kunde inte medicineras med alla läkemedel som står föreskrivna i riktlinjerna för behandling av hjärtpatienter. Dricksvattnet var nämligen helt slut, både i den aktuella ambulansen och i alla övriga ambulanser i Sundsvall.

Behandlingen fördröjdes

Vatten till ambulanserna hade helt enkelt inte levererats, och något ersättningsvatten hade heller inte införskaffats.

I avvikelserapporten står att läsa att produkten, alltså dricksvattnet, var restnoterat hos leverantör.

Det hela ledde till att patienten fick fördröjd behandling. Men skadan som följde med incidenten bedöms ändå som ”måttlig” eftersom patienten snabbt kom under vård på sjukhuset och inte drabbades av bestående men på grund av händelsen.

”Ska vara fullt utrustade”

Peter Neuman, enhetschef vid ambulansverksamheten på länssjukhuset i Sundsvall, känner inte igen ärendet när SVT Västernorrland kontaktar honom.

– Men det är klart att ambulanserna ska vara fullt utrustade. Det är ju en självklarhet, säger han.

Som lekman kan man kanske tycka att det inte borde vara så svårt att skaffa dricksvatten, även om det är slut hos leverantör?

– Det skulle givetvis ha införskaffats ersättningsvatten. Något måste ha gått fel här, och så kan det bli ibland. Men det är klart att det är olyckligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer