Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På många skolor i Västernorrland går verksamheten på knäna med mycket hög frånvaro bland både elever och personal. Stefan Karlstedt, verksamhetschef för grundskolan i Kramfors, berättar här om läget i kommunen just nu. Foto: SVT

Hög frånvaro i skolorna i länets kommuner – hör skolchefen i Kramfors: ”Mycket trött organisation”

Uppdaterad
Publicerad

Den kraftigt ökande spridningen av covid-19-virusets omikronvariant i Västernorrland påverkar nu starkt verksamheterna i för- och grundskolorna.

Under tisdagen var 29 procent av skolbarnen i åldrarna 6-13 år i Ånge frånvarande. Dessutom är sjuktalen höga även bland personalen.

– Det är ett mycket ansträngt läge. Men vi har inte behövt stänga ner verksamhet – inte än, säger Lena Bjelkström, rektor för Björkbackaskolan och Minervaskolan i Ånge.

På högstadieskolan Minerva är var fjärde elev frånvarande enligt den senaste uppdateringen – lika hög är frånvaron bland personalen på skolan där.

I Kramfors kommun är alla skolor är öppna men det är en ”mycket trött organisation” med mycket frånvaro.

Hör Stefan Karlstedt, verksamhetschef för grundskolan i Kramfors, beskriva läget i kommunen i klippet här ovan.

I Sollefteå kommun är läget ungefär detsamma som i Kramfors. I förra veckan vädjade skolförvaltningen att de som har barn i 15 timmar i veckan på förskola att hålla sina barn hemma. Det gav resultat och man kunde fortsätta verksamheten. En skola hade fjärrundervisning ett tag men det har upphört nu – ”Men det kan ändra sig när som helst”.

Varannat förskolebarn hemma

I Härnösands kommun är det också kämpigt med hög frånvaro i skolverksamheten. Vart fjärde grundskolebarn och var tionde lärare i grundskolan är sjukanmälda just nu.

– Vi har en genomsnittlig frånvaro på 43 procent i förskolorna. Allt beror ju inte på coronasmittan men en stor del förstås. Var fjärde av våra anställda var samtidigt borta under samma period, berättar skolchefen Marie Blomberg.

I Timrå kommun är det 28 procents personalfrånvaro och ca 45 procent frånvarande barn inom förskolan.

”Kritiskt läge”

I grundskolans F-6 är det omkring ca 17 procents frånvaro bland personalen och 14 procent för eleverna. På högstadiet är var femte elev sjukanmäld just nu, meddelar skolchefen Ann-Christin Isaksson i ett mail.

Skolförvaltningsledningen i Sundsvalls kommun betraktar läget som kritiskt, framför allt i Njurundaområdet, och nu uppmanar man vårdnadshavare att hålla sina barn hemma framför allt från förskolor och fritidsverksamhet.

”Vi är 'mitt i det' nu”

Läget i Örnsköldsviks kommuns grundskolor är också pressat, ”framför allt de senaste två veckorna”, säger Anders Fager som är ansvarig för högstadieverksamheten.

I förskolan är bilden av läget ungefär densamma.

– Vi upplever att vi är ”mitt i” det här nu, men vi kan upprätthålla verksamheten. Vi tycker att vårdnadshavarna har tagit ett mycket stort ansvar, säger Kajsa From Lundblad, förskolechef i Örnsköldsviks kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet