Foto: Gorm Kallestad/TT

Höga kostnader för elevhälsan i Kramfors och Ånge

Uppdaterad
Publicerad

Elevhälsan är en betydande del i skolekonomin, men skolorna har svårt att leva upp till skollagens nya krav på elevhälsan, enligt Eva Hjörne professor i pedagogik.

Skolläkare, skolsjuksköterska och kurator är viktiga i skolan men elevhälsan kostar också. Kramfors och Ånge sticker ut som de kommuner där kostnaden per elev och år är högst i länet, cirka 5 000 kronor per elev, enligt Skolverkets statistik.

Örnsköldsvik ligger lägst

I alla kommuner i länet utom Sundsvall och Örnsköldsvik är elevhälsan dyrare än riksgenomsnittet. Sundsvall ligger på samma nivå som riksgenomsnittet, 3 500 kronor. I Örnsköldsvik som ligger lägst i länet, kostnar elevhälsan under 3 000 kronor.

I kostnaden finns all personal från läkare till psykolog samt köpta tjänster från tillexempel landstingen. Lokaler och personliga assistenter ingår inte.

Att det blir dyrt i små kommuner är inte oväntat då kostnaden ska slås ut på färre elever. I övrigt säger inte statistiken så mycket, billigt behöver inte vara synonymt med dåligt helt enkelt.

Hälsofrämjande uppdrag

Om elevhälsan i de olika skolorna når upp till senaste skollagens krav att den främst ska arbeta förebyggande och hälsofrämjande, är osäkert.

– Då måste man jobba på ett annat sätt och det är det som skolorna har haft lite svårt med, för de har inte vetat riktigt hur man ska göra, säger Eva Hjörne, professor i pedagogik vid Göteborgs universitet, till nyhetsbyrån Siren.

Källa: Skolverket Foto: Nyhetsbyrån Siren

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.