Foto: Jennie Johansson/SVT

Höga kusten får arkitektritade vindskydd

Publicerad

Arkitektstudenter från hela Norden har samlats i Höga kusten för att rita och bygga vindskydd under festivalen Arknat.

Arknat, som arrangeras för andra året av bland andra Friluftsbyn i Docksta, inleddes 7 juni och avslutas på torsdag den 21. De 15 deltagarna har delats in i tre team som ska bygga vindskydd på tre platser: Åsberget i Örnsköldsvik, Näske och Körningsberget i Nordingrå.

– Allt handlar om att bygga nya konstruktioner längs Höga-kustenleden för att få fler att upptäcka lite nya platser. Och samtidigt med arkitekturens hjälp hitta nya vinklar och upptäckter ute i naturen, säger Jerry Engström från Friluftsbyn.

Knutpunkt i området

En av studenterna är Ellen Fällström som är med i gänget som bygger ett vindskydd i hamnen i Näske.

– Vi ska primärt bygga ett vindskydd men sedan vill vi göra något mer med den här platsen. Det finns mycket att ta hänsyn till, vi har båtklubben, vi har kommunen, vi har ett konstverk i bakgrunden och vi har vattnet att jobba med och vackra ängar – så vi håller på att ta in allt och skapa ett slags knutpunkt för det hela, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.