”Det är naturligtvis inte bra för fotbollen”, säger Gif Sundsvalls sportchef om tumultet vid mötet mellan Djurgården och Hammarby för en tid sedan. På onsdag kommer Djurgården till Sundsvall för att möta Giffarna

Högriskmatch i Sundsvall på onsdag kväll

Uppdaterad
Publicerad

Efter skandalscenerna i Stockholm för några veckor sedan höjs nu beredskapen inför GIF Sundsvalls möte med Djurgården.

En brinnande bengal kastades från klacken in mot familjeläktaren på Tele2 Arena i Stockholm. Chockade åskådare sågs fly från den brännheta pjäsen.

Senare under samma match träffades en pressfotograf av stol som kastades in från publikplats. Tumultet och stöket fick sportkanalen CMore att besluta att bojkotta arenan – där säkerheten beskrivs som usel.

Scenerna utspelades för bara några veckor sedan under Stockholmsderbyt i fotbollsallsvenskan mellan Djurgården och Hammarby.

Djurgården – en riskmatch

Inte minst Djurgården är känt för att ha en svans av våldsamma fotbollshuliganer efter sig. I morgon onsdag kommer Djurgården till Sundsvall för möte med Giffarna på NP3 Arena.

Polis och klubb förebereder sig för en högriskmatch.

”Inte bra för fotbollen”

Samtidigt vill Giffarnas sportchef Urban Hagblom tona ner dramatiken kring Djurgårdens besök.

– Det kommer att bli trevligt här på arenan på onsdag, det är jag övertygad om, säger Urban Hagblom till SVT.

Vad tänker du själv om scenerna som utspelade sig för några veckor sedan?

– Ja, det är inte bra för fotbollen. Men vi känner ingen oro över vår match även om vi tar det här på största allvar.

”Vi har en bra dialog”

– Vi har en väldigt bra dialog med både polisen på hemmaplan och med besökande Djurgården, säger han och pekar på att man gör gemensamma bedömningar av säkerhetsläget

Kan ni garantera publikens säkerhet i samband med matchen?

– Ja, utifrån de förutsättningar vi har, säger Urban Hagblom.

Tas på allvar

Det är ju inte första gången allsvenskan drabbas av bråk och tumult. Tar sporten de här problemen på tillräckligt stort allvar i dag?

-  Ja, det tycker jag. Det sker ett gigantiskt arbete både inom de klubbar som har de största problemen och inom Svenska fotbollförbundet, säger Urban Hagblom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.