Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör regiondirektörens råd till sin efterträdare. Foto: Örjan Leek / Pierre Ragnehag

Högste chefen lämnar regionen

Uppdaterad
Publicerad

Regiondirektör Hans Wiklund,som är högste tjänsteman inom Region Västernorrland lämnar nu sin post.
Han blir universitetsdirektör vid Umeå universitet. Han blir den fjärde som försvinner från posten sedan 2015.

Hans Wiklund tog över som tillförordnad regiondirektör i september 2017.  Han blev biträdande chef i juni i samma år och var tidigare regional utvecklingsdirektör vid landstinget.

– Det är inget lätt beslut att lämna Region Västernorrland. Bra kollegor och en viktig verksamhet gör det till en fantastisk arbetsplats. Uppdraget som universitetsdirektör känns helt enkelt som ett drömjobb för mig så därför har jag valt att tacka ja, säger Hans Wiklund i ett pressmeddelande.

Ovälkommen julklapp

Att regionens högste tjänsteman hoppar av ju en högst ovälkommen julklapp för regionledningen som just fått igenom sitt stora sparprogram i regionfullmäktige. Regionstyrelsens ordförande Glenn Nordlund (S) är chef för regiondirektören.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Regionrådet Glenn Nordlund (S) överraskades av beskedet om att regiondirektören Hans Wiklund slutar. Foto: Pierre Ragnehag SVT

– Hans Wiklund har uträttat mycket gott arbete under sina år i regionen. Jag önskar honom all lycka i sitt nya uppdrag, säger Glenn Nordlund.

Oklart slutdatum

Regiondirektören är verksamhetens högsta tjänsteman och den enda chefen som tillsätts direkt av politikerna i regionstyrelsen.

Hans Wiklund har tre månaders uppsägningstid. Men när han slutar är inte bestämt än.

– Nu startar vi så snart som möjligt arbetet med att rekrytera regiondirektörens efterträdare. När den processen ska vara klar kan jag inte säga idag. Det är viktigt att vi får till en bra övergång och där har jag och Hans Wiklund en bra dialog, säger regionråd Glenn Nordlund (S).

Svår att ersätta

– Han har varit en sammanhållande kraft för Region Västernorrland som blir svår att ersätta, är oppositionsrådet Jonny Lundins (C) kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer