Mannen sköt hustrun med ett jaktgevär Foto: Ur polisens förundersökning

Högsta domstolen prövar inte hustrumord i Sollefteå

Uppdaterad
Publicerad

Den 44-årige man som dömts till livstids fängelse för mord på sin fru i Sollefteå får inte sin sak prövad av Högsta domstolen.

Livstidsdomen mot den 44-årige man som i både tingsrätt och hovrätt fällts för att ha skjutit ihjäl sin hustru med jaktgevär på en liten ort i Sollefteå kommun står fast. Mannen ska också utvisas ur landet efter avtjänat straff.

Hävdade olyckshändelse

Den 44-årige mannen kontaktade själv polisen en dag i slutet av januari i år och uppgav då att han under ett självmordsförsök råkat skjuta sin hustru till döds i parets gemensamma hem. Ingen av de två domstolar som prövat fallet trodde dock på mannen utan dömde honom till livstids fängelse för mord.

Allvarliga rättegångsfel

Trots att domen vunnit laga kraft valde mannen att överklaga livstidsdomen till Högsta domstolen. I en 77-sidig inlaga menar mannen att det begåtts allvarliga rättegångsfel och överklagar med hänvisning till domvilla.

Lambertz gjorde sin röst hörd

44-åringen menar att det inte sällan händer att någon döms på felaktiga grunder och att domstolarna inte lyssnat på hans version av händelsen. Han tar även tillfället i akt att hänvisa till ett tidigare justitieråd i Högsta domstolen. ”Jag dessvärre hade inte tillräckligt med makt och möjligheter som Lambertz för att kunna göra min röst hörd i presskonferens men jag har tro och hopp att Högsta domstolen hjälper mig att bli hörd”, skrev mannen till HD.

Högsta domstolen finner dock ingen omständighet som utgör domvilla och avslår mannens överklagan.

Domvilla

En klagan över domvilla är en begäran om att en dom eller ett beslut som har fått laga kraft, dvs. som inte längre kan överklagas, ska undanröjas på grund av att det i processen har förekommit ett grovt rättegångsfel som kan antas ha inverkat på utgången av målet.

Källa: Högsta domstolen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.