Hör Annika Dahl, miljöhandläggare på Länsstyrelsen i Västernorrland om varför Essvik är ett länets högst prioriterade områden. Foto: SVT

Högt på tio-i-topplistan över värst förorenade området – Essvik prio för länsstyrelsen

Uppdaterad
Publicerad

30 år efter de första undersökningarna kommer, av allt att döma, saneringen av svårt förorenade industriområdet Nyhamn att starta till våren. Det blir dyrt, uppemot 150 miljoner, och det kommer att ta flera år att genomföra. 

Bara ett stenkast från Nyhamn ligger platsen för en annan gammal massafabrik, Essvik, även den svårt förorenad.

Med på Länsstyrelsen i Västernorrlands lista över de tio viktigaste platserna i länet att sanera finns både Nyhamn och Essvik söder om Sundsvall. 

Övriga på listan över tungt förorenade områden ligger bland annat det tidigare sågverket i Köpmanholmen i Örnsköldsviks kommun, Sveriges enda aluminiumsmältverk, Kubal i Sundsvall där produktion nu har pågått i 80 år och kloratfabriken i Alby utanför Ånge.

Hör och se intervjun med Annika Dahl, miljöhandläggare på Länsstyrelsen i Västernorrland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.