• Viktigt meddelande:

    Det är en kraftig brand i ett radhus i Stenby i Eskilstuna, med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

Det kommer nya bokningsbara tider i takt med bekräftade vaccinleveranser, enligt Karin Sellgren, vaccinsamordnare. Foto: SVT

Högt tryck på bokningssystemet – irritation i vaccinationskön

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagsaftonen efter regionen bjudit in alla över 65 år att boka tid för vaccinering, blev det ett enormt tryck på bokningssystemet. Många kom inte fram och ilskan var stor.

– Vi har haft problem, precis som flera andra regioner, med att tider inte bokats upp och utifrån nuvarande läge är det viktigt att vaccinera invånarna så fort det går, säger Karin Sellgren, vaccinsamordnare.

Vaccinsamordnarna i regionen fick mängder av frågor får frustrerade länsbor på onsdagsaftonen. Bokningssystemet blev överbelastat direkt klockan 17, men redan efter 20 minuter lugnade det ner sig, hävdar Karin Sellgren, vaccinsamordnare.

Enklare med stor grupp

Rörande frågan om att öppna bokningen för så många, säger hon att de tidigare kritiserats för att det varit svårt att veta vilka åldersgrupper som var aktuella för vaccinering.

– Därför tog vi ett beslut, i samråd med lokala vaccinsamordnare och verksamhetschefer, om att öppna för en större åldersgrupp nu och behålla den under en lite längre tidsperiod.

Det fanns flera tusen bokningsbara tider innan man öppnade för den stora gruppen 65+ på onsdagen. Nya tider läggs ut först när man vet hur mycket vaccin som levereras de närmaste dagarna.

Gör flera försök

– Vi vill inte hamna i ett läge där vi behöver boka om tusentals personer, därför avvaktar vi med att lägga ut tider tills vi vet exakt vilka volymer vi får, förklarar Karin Sellgren.

Vaccinationerna kommer att läggas ut löpande så rådet är att göra flera bokningsförsök under dagen. Nya bokningsbara tider läggs ut direkt regionen får vaccinleveransen bekräftad, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet