Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alberto Sternad har tvingats höja priserna två gånger i år. I klippet berättar han om synen på framtiden. Foto: Thomas sundberg/SVT

Restaurangägaren Alberto i Örnsköldsvik har höjt priset på maten två gånger i år

Publicerad

Först drabbades restaurangbranschen av pandemin. Nu påverkas den av höjda matpriser på grund av bland annat dyrare drivmedel, energi och spannmål.

Restaurangägaren Alberto Sternad i Örnsköldsvik har under det senaste året tvingats höja priserna på menyn två gånger.

Strax innan restaurangen öppnar för dagens lunchgäster slår sig Alberto Sternad ner i en fåtölj på uteserveringen. Han berättar om verksamhetens kamp de senaste åren.

Pandemi och prishöjningar

Först kom pandemin med restriktioner och nu prishöjningar på det mesta som köps in för att hålla igång restaurangen.

– Vi har kämpat i två års tid med pandemi och dålig ekonomi och nu det här som ytterligare ett bakslag när vi känner att vi är på väg att återhämta oss. Vi har varit tvungna att höja våra priser två gånger år, än så länge, berättar Alberto Sternad.

Priset på mjöl har ökat kraftigt

Som exempel nämner han att priset på mjöl och kaffe dragit iväg ordentligt och det märks när både pizza och espresso finns på menyn.

Prisökningen för livsmedel och alkoholfria drycker uppgick till 13,5 procent under juli månad, enligt SCB:s Konsumentprisindex.

Hör Alberto i videon om hur han ser på framtiden och om oron för att förlora kunderna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer