Fick kämpa för sonens diagnos

Uppdaterad
Publicerad

– Jag brukar fråga om ADHD syns. ”Nej”, säger alla. Och det är kanske synd, säger hon.

Vi har träffat jobbcoachen Susanne Dahlström som dagligen träffar människor med ADHD. Dessutom har hon i 27 år kämpat för sin son – som till slut fick sin diagnos. Nu föreläser hon om hur det varit att uppfostra en son med svår ADHD och damp.

Hon brukar inleda sina föreläsningar med frågan om ADHD syns. Svaret blir alltid ett rungande nej men som ung mamma i början av nittiotalet märkte hon tidigt att något var annorlunda med sonen Markus.

ADHD

Ofta konflikter

-  Han hade svårt att prata, han hade ett eget språk som jag sökte hjälp för. Markus var över åtta år innan han lärde sig prata. Han hamnade ofta i konflikter. Jag sökte hjälp när han var fem men diagnosen kom först när han var över tio år, säger hon.

Sonen Markus är idag 27 år gamal och har accepterat sitt tillstånd – vilket är viktigt. Han har ett jobb och har inget emot att mamma Susanne föreläser utifrån hans uppväxt.

– När jag sökte vård för honom hade jag önskat att den här okunskapen inte fanns. Då hade hans liv sett helt annorlunda ut. Han säger själv att han skulle velat bli sedd när han var liten.

Kön fördubblad

Igår berättade vi att Jämtlands län dubblat antalet ADHD-diagnoser på två år och därmed fått ned kön rejält. I Västernorrland under samma period har kön fördubblats.

– Jag saknar ord. Det är så viktigt att ta tag i dom här frågorna. På politikernivå. För människor med ADHD skulle – i rätt miljö – kunna vara en verklig tillgång. Får dom bara syssla med rätt saker som intresserar dom kan dom vara lysande anställda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ADHD

Mer i ämnet